Насловна Најновије Данас се игра 173. “вечити“ дерби – Звезда за мирну завршницу Суперлиге,...

Данас се игра 173. “вечити“ дерби – Звезда за мирну завршницу Суперлиге, Партизан хвата последњи воз у борби за титулу

45
0

Фудбалери Црвене звезде и Партизана, одиграће утакмицу у оквиру првог кола плеј-офа Суперлиге Србије. 173. издање фудбалске светковине на програму је од 18.00 на стадиону „Рајко Митић“. 

Први од два дербија у само четири дана размака, биће одигран у оквиру Суперлиге Србије. Фудбалери Звезде у меч улазе растерећеније, јер имају седам бодова вишка у односу на Партизан. Очекује се да од исхода предстојећег дуела зависи наставак такмичења у борби за наслов шампиона државе.

Звезда је прва на табели са 77 бодова и тренутно има низ од шест побједа у лиги. Од почетка сезоне црвено-бијели су тријумфовали 25 пута, два пута ремизирали и доживјели три пораза, уз гол разлику 77:22. Партизан је на другој позицији. У досадашњем дијелу сезоне црно-бијели су остварили 22 побједе, четири пута играли неријешено и имају исти број пораза у мечевима националног првенства, уз гол разлику 66:35. 

Последњи вјечити дерби одигран је 9.марта на стадиону „Рајко Митић“, а утакмица је завршена резултатом 2:2. Црвено-бијели су од тада тријумфовали на свим утакмицама рачунајући првенство и куп такмичење. Црно-бијели су у нешто лошијој форми, забиљежили су два пораза, један реми и четири побједе.

После лигашког сусрета, вјечити ривали ће играти у полуфиналу Купа Србије, тај меч заказан је 24. априла и играће се на Звездином стадиону. 

Кратак осврт вечитих дербија

Партизан ће на 173. вјечитом дербију, бити предвођен првим асистентом главног тренера Игора Дуљаја – Албертом Нађом. Шеф стручног штаба црно-бијелих Дуљај је против Чукаричког добио четврти жути картон у сезони и из тог разлога неће бити у прилици да предводи тим против Звезде.

Дуљај је до сада четири пута водио црно-бијеле против Звезде, уписао је два ремија и по један пораз и побједу, а Алберт Нађ ће први пут бити стратег тима на вјечитом дербију.

Тренер Црвене звезде Владан Милојевић је доста искуснији и девети пут ће предводити тим у вечитом дербију. У првом мандату који је трајао двије године, Милојевић је водио седам лигашких дербија, из којих је два пута излазио као побједник. Прву побједу остварио је у 157. дербију, који је одигран 14. априла 2018. године и у ком су црвено-бијели тријумфовали головима Немање Радоњића и Александра Пешића, док је утјешни гол постигао Огњен Ожеговић.

У преосталих пет дуела, чак пет је завршено неријешеним резултатом, а једини пораз дошао је у Милојевићевом претпоследњем вјечитом дербију, када је Партизан био бољи 22. септембра 2019. године головима, Сејдубе Суме и Зорана Тошића.

Другу и последњу побједу са Милојевићем као тренером, Звезда је забиљежила 25. априла 2019. када су Ел Фарду Бен и Алекса Вукановић, постизали голове за црвено-бијеле, док је Рикардо био једини стријелац за Партизан.

Црвено-бијели су до сада славили 67 пута, у 57 наврата је било неријешено, док је Партизан забиљежио 48 побједа. Звезда је била ефикаснији ривал, постигавши 237 голова у односу на 203 гола, колико су постигли играчи Партизана.

Дербији су се у чак 29. наврата завршавали 1:1, што је и најчешћи исход фудбалске светковине. Најбољи стрелац са 13 голова је бивши Партизанов центарфор Марко Валок, а када су играчи који и даље носе дресове вјечитих у питању, истиче се Бибрас Натхо са три постигнута поготка.

Илић ће други пут делити правду

Главни судија утакмице биће Павле Илић, а помагаће му Милош Симовић и Никола Ђоровић. Четврти судија биће Лазар Лукић, док ће у ВАР соби сједити Новак Симовић и Урош Стојковић.

Павле Илић има 34 године, на теренима елитног ранга српског фудбала дебитовао је у јуну 2020, али је прије такмичарског циклуса који је у току, само три пута судио мечеве Суперлиге, што се ове сезоне значајно промијенило – 13 пута је био на суперлигашким игралиштима.

Прије мартовског дебија у вјечитим дербијима, Илић је четири пута дијелио правду Партизану и три пута Црвеној звезди.

Реакције тренера уочи дербија

Игор Дуљај је на конференцији за медије у Хумској, истакао да је сваки дерби посебан и да данашња утакмица може много тога да ријеши, али и да одложи неке ствари.

„Није пријатна и није фудбалска ситуација. Наравно да ту има и моје кривице у неким претходним утакмицама, где сам заслужено добио картон или картоне. Већ сам био у једној оваквој ситуацији када је Саша Станојевић био суспендован у Европи, па сам ја водио утакмицу по његовим инструкцијама. Може да буде проблема у комуникацији, али екипа се последњих неколико дана спрема за оно што је очекује сутра, тако да ће радити оно што смо се договорили. Ако буде потребно, разговараћу мобилним телефоном са неким од помоћника. Видећемо ко је то. Они који имају мој број телефона, молим их само да ме не зову током утакмице“, навео је Дуљај кроз смијех.

Владан Милојевић је рекао да утакмица није само представа за публику, као и то да се нада да ће меч бити достојан дербија.

„Није ово представа где ми играмо само за публику, него имамо и противника. Они са друге стране спремају утакмицу, све најбоље о њиховом стручном штабу. Партизан је велики клуб, раде професионално, нема импровизације“, истакао је Милојевић.

За разлику од претходног, мартовског дербија, када је улог био прва позиција на табели, овога пута, усљед лоших резултата Партизана и константно добре игре Звезде, вјечити ривали имају различите мотиве. Црвено-бијели ће играти за миран наставак сезоне, док ће се црно-бијели борити да пољујају противника у шампионској трци.

Вјечити дерби је на програму је од 18.00 часова на стадиону „Рајко Митић“.

Потенцијални састави тимова: 

Црвена звезда: Глазер – Мијаиловић, Спајић, Драговић, Родић – Иванић – Букари, Хванг, Стаменић, Олајинка – Ендиај;

Партизан: Крунић – Стојковић, Ковачевић, Марковић, Антић – Натхо, Захид, Овусу – Северина, Гох – Баждар.

Остали мечеви првог кола трећег дијела Суперлиге:

Плеј-оф:
Субота:
14:00 Раднички 1923 – Чукарички
15:00 ТСЦ – Војводина
18.00 Црвена звезда – Партизан
Понедељак:
18:00 Младост – Напредак

Плеј-аут:
Недеља:
16:00 Спартак – Јавор
20:00 Нови Пазар – Вождовац
20:00 Раднички Ниш – Радник
Понедјељак:
16:00 ИМТ – Железничар

ИЗВОРРТС
Претходни текстСутра киша, на планинама снијег
Сљедећи текстСкупштина града сљедеће седмице о раду градоначелника и градске управе