Насловна Најновије Данас је Свјетски дан радија

Данас је Свјетски дан радија

183
0

Радио користи око 95% свјетског становништва јер технологија коју захтјева је приступачнија и једноставнија, па радио преноси могу досегнути и до најудаљенијих заједница. Према истраживањима чак 75% домаћинстава у земљама у развоју посједује бар један радио пријемник.

Свјетски дан радија
Без обзира на убрзани развој савремених технологија комуницирања, радио још увијек остаје најраспрострањенији медиј. Због тога је Унеско 2011. године утврдио Свјетски дан радија и то 13. фебруара зато што је 1946. године први пут емитован програм Радија УН. Кроз дугу историју радија можемо наићи на мало познате чињенице о његовом развоју. Наиме, Гиљермо Маркони се сматра „оцем радија“ јер је 1896. године обавио први радио пренос, међутим он није слао глас већ радио сигнале. Први експерименти са преносом гласа су почели тек послије 1900. године.

Маркони је 1909. године добио Нобелову награду за „допринос у развоју бежичних технологија“.

Допринос Николе Тесле развоју радија је мало познат јер се до 1943. године сматрало да су његови нацрти за дизајн радија уствари копија Марконијевих. Међутим доказано је да је он још 1892. године направио створио нацрт за први радио.

Занимљивости о радију:
– 1922. године у Великој Британији је уведена радио лиценца која је коштала 50 пенија. И уколико нисте имали ову лиценцу, нисте могли да слушате радио програм.

Прва комерцијална радио станица отворена је у Холандији, 1919. године и њен нагли успјех означио је почетак „златне ере“ радија. У овом периоду су постале популарне радио драме, познатије под називом сапунице.

За време Другог свјетског рата радио је био основно средство преношења вијести. А „Токијска ружа“ је била име јапанске емитерке која је слала анти-америчке поруке, путем радија, трупама на Пацифику.

Транзистор је почео да се производи 1954. године, он је био модернија, мања и мобилнија верзија радио-пријемника. До 1980. године почели су да се производе касетофони и вокмени стилизовани за слушање музике и пуштање касета.

Колико је данас радио популаран?
Развој радија је ометен развојем телевизије, па је радијски програм морао да се прилагоди потражњи тржишта. Због тога данас много више успијевају тематизоване радио станице.

Доласком 21. вијека радио се проширио и на сателитска и интернет тржишта, па је његово коришћење и утицај још распрострањенији.

ИЗВОРпортал млади
Претходни текстМарина Кутеш првакиња Републике Српске
Сљедећи текстПретежно сунчано и толије него претходних дана