Насловна Најновије Двогодишњица руске специјалне операције у Украјини – и даље мали изгледи за...

Двогодишњица руске специјалне операције у Украјини – и даље мали изгледи за мир

103
0
Прије тачно двије године руске снаге започеле су специјалну операцију у Украјини. Изгледи за мир и даље су мали.
 
Предсједник Руске Федерације Владимир Путин, рекао је тада да је циљ специјалне војне операције демилитаризација, денацификација и територијално прекомпоновање Украјине. С друге стране, Владимир Зеленски жели Украјину у границама из 1991. године.
 
Двије године од почетка сукоба – Европска унија и САД, не престају уводити санкције Русији. Одржана је и сједница Савјета безбједности УН.

У Москви нема посебног обиљежавања двогодишњице специјалне операције у Украјини, али у руским медијима доминирају извјештаји са украјинског фронта.

У Кијеву су предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, италијанска премијерка Ђорђа Мелони, канадски премијер Џастин Тридо и предсједник Владе Белгије Александер де Кро.

Поводом друге годишњице рата у Украјини, Савјет Европске уније усвојио је 13. пакет појединачних и економских санкција против Русије.

Генерална скупштина УН посвећена је, наводним, „окупираним територијама“ Украјине. Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја и његов замјеник Дмитриј Пољански напустили су сједницу Генералне скупштине УН која је посвећена, наводиним, „окупираним територијама“ Украјине.

Руски представник је поручио да се прије или касније сваки сукоб завршава.

– Нема сумње да ће се и украјински сукоб завршити. Нема сумње да што дуже буде трајао због континуиране подршке Запада, то ће услови мира за Украјину бити мање повољни. Дугорочно ће бити важно какве ће закључке запад извући из овога. Да ли ће наставити са самоубилачком тврдоглавошћу да намеће остатку свијета свој једнострани поредак заснован на правилима, покушавајући да подијели свијет између пријатеља и непријатеља – рекао је Небензја.

Украјински представник каже да и Украјина жели мир, али под њиховим условима. Порука западним савезницима је већ позната, пошаљите противваздушну одбрану.

– Украјина жели мир више од било које друге нације. Дајте миру шансу, пошаљите нам противваздушну одбрану да заштитимо наше цивиле и муницију да зауставимо руску војску на нашем тлу – изјавио је министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба.

Двије године послије, ЕУ и САД јасног су става- кривац је само један, Русија. Њемачку брине чињеница да руски предсједник не одустаје од својих циљева.

– Морамо подржати Украјину да помогне Украјини да се бори не само за мир, већ и за праведан трајни мир укоријењен у основним принципима суверенитета, територијалног интегритета и независности Уједињених нација. Мир који је Русија увијек изнова одбацивала у корист насиља, разарања и незаконитости – изјавила је амбасадорка САД у Уједињеним нацијама Линда Томас Грифит.

– Путин сваки дан, сваки сат јасно ставља до знања, као што смо сада чули, да не жели да преговара о миру. Он жели да заврши своје освајање. Говорио је то изнова и изнова – додала је њемачка савезна министарка спољних послова Аналена Бербок.

– Доста. Поштовање је рјешење.То значи поштовање суверенитета, независности, јединства и територијалног интегритета Украјине, унутар њених међународно признатих граница. Вријеме је да се поново посветимо повељи и обновимо поштовање међународног права. То је пут ка миру и безбједности у Украјини и широм свијета – сматра генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Сукоб у Украјини скупио је најгоре из Првог и Другог свјетског рата, али је и зачињен савременим достигнућима у сегменту ратовања у војној технологији, а примирје није ни на видику, каже војни аналитичар Владе Радуловић.

– Бојим се да крај рата није ни на видику и оно што мене највише брине јесте да се већ шест мјесеци од почетка сукоба појавила информација да се први конкретни програми планирају за 2025. годину, дакле већ тада се претпостављало да ће рат потрајати дуже него што је ико могао да замисли – додао је Радуловић.

Руска војска се у зони специјалне војне операције, суочава са скоро комплетним војно-индустријским потенцијалом НАТО-а, саопштило је Министарство одбране Русије. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу, обишао је јединице војске „Центар“ и навео да сви на свијету знају да је „Калашњиков“ најбољи аутомат.

ИЗВОРРТРС, Фото: EPA/SERGEY SHESTAK
Претходни текстКод Никшићанина пронађен арсенал оружја и муниције
Сљедећи текстИсидора Боровчанин бронзана на првенству Балкана