Насловна Вијести Република Српска Двојица фочанских планинара крећу у освајање Памира

Двојица фочанских планинара крећу у освајање Памира

242
0

Двојица чланова Планинарско-спелеолошког друштва „Вучја стопа“ из Фоче, Владимир Смрекић и Огњен Матовић кренуће 17. јула у освајање Памира, односно Лењиновог врха у Азији, чија је надморска висина 7.134 метра.

Фочански планинари наводе да је то први пут да неко из Републике Српске организује освајање врхова изнад 7.000 метара, што изискује најозбиљније и најтемељније припреме.

Идеја о походу родила се, кажу, прије неколико година, али је због пандемије њена реализација одложена.

Лењинов врх се налази на граници Киргистана и Таџикистана, па је, истичу, и сам транспорт до базног кампа, који је смјештен на 3.600 метара надморске висине, напоран и исцрпљујући.

Смрекић каже да је дошло вријеме да се екипа, након освајања Мон Блана, опроба на најозбиљнијим висинама.

„Што се тиче тих припрема, обављамо их у оквиру активности Друштва, које су учестале, што нам је дало пристојан темељ за добру кондицију и снагу да смо спремни за такве напоре. Свакако да је потребно радити на индивидуалним тренинзима, па смо и тиме довели своју форму у врло добро стање“, прича Смрекић.

Двојица планинара крећу у Истанбул 17. јула са сарајевског аеродрома, одатле другим летом за Бишкек, главни град Киргистана, а даље ће мањим авионима и другим превозним средствима до базног кампа.

„Када дођемо у базни камп, тада званично и креће наша експедиција. Комплетан поход траје 21 дан, а према плану, 15. или 16. дан би требало да будемо на Лењиновом врху. Све вријеме прије врха траје процес прилагођавања клими. Сви врхови преко 3.500 метара захтијевају ту процедуру. Надамо се лијепом времену и да ћемо на најбољи начин реализовати наш циљ“, каже Смрекић.

Висинска разлика између кампова је у просјеку 800 метара, а на планини постоје, осим базног, још три кампа.

„Како смо информисани, најтежа је прва етапа, од базног до сљедећег кампа, гдје је потребно прећи око 25 километара, уз 1.000 метара висинске разлике. Према врху је све напорније, јер стиже умор, сваким новим савладавањем висине рјеђи је ваздух, а стјеновит терен и снијег сигурно ће отежавати успон“, објашњава Смрекић.

Повратак фочанских планинара предвиђен за 7. августа, ако све буде текло по плану.

Поход ових одважних младића финансијски су помогли Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, Општина Фоча и локални привредници.

Памир је планински вијенац кога чине планине Тјан Шан, Каракорум, Кунлун и Хиндукуш и дио је масива Хималаја.

ИЗВОРсрна
Претходни текстРеализација пројекта „Романија више од планине“
Сљедећи текстОбиљежено 147 година од Невесињске пушке (ФОТО)