Насловна Најновије Деценија чланства у систему Метеоаларма

Деценија чланства у систему Метеоаларма

78
0

На данашњи дан прије 10 година, БиХ је постала пуноправни члан Метеоаларма – препознатљивог система за упозорења на временске прилике, који је лако доступан грађанима, медијима и надлежним институцијама.

Републички хидрометеоролошки завод издаје упозорења за јак вјетар, високу температуру, ниску температуру, грмљавинске непогоде, падавине, снијег и маглу за пет регија у Републици Српској и то регију Бањалуке, Приједора, Вишеграда, Фоче и Требиња, а Федерални хидрометеоролошки завод за регије Бихаћа, Ливна, Сарајева, Тузле и Мостара.

Упозорења се издају кроз четири нивоа, гдје зелени представља ниво „без упозорења“, жути је насловљен као „Будите упознати“, односно да се очекују мање сметње у активностима на отвореном, објављено је на сајту Републичког хидрометеоролошког завода.

„Наранџасти ниво `Будите спремни` указује да треба бити спреман за обустављање активности на отвореном. `Црвени ниво` значи да треба предузети мјере, остати на опрезу, пратити савјете надлежних служби јер се очекују значајна ометања у дневним рутинама“, наведено је у саопштењу.

eKapija | Pravovremene informacije o vremenskim pojavama - BiH učvršćena na  mapu Meteoalarma

Метеоаларм је систем за издавање и дијељење упозорења за хидрометеоролошке заводе у већем дијелу Европе који је развила Мрежа европских хидрометеоролошких завода, а који омогућава дијељење и размјену упозорења о потенцијално опасним временским приликама помоћу мапе у различитим бојама које на једноставан начин приказује о којој врсти опасних временских догађаја је ријеч и у којим регионима.

Ниво ризика означен је бојама на основу вјероватноће штете и опасности које може проузроковати, а издају се и препоруке Свјетске метеоролошке организације о понашању у складу са степеном упозорења.

ИЗВОРсрна, фото илустрација N1, ekapija.ba
Претходни текстОблачно са слабим падавинама
Сљедећи текстОпрез због клизавих коловоза и магле