Насловна Најновије Додик данас са Лукашенком

Додик данас са Лукашенком

92
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, састаће се данас у Минску са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком.

Након састанка са Лукашенком, предвиђени су сусрети Додика са премијером Бјелорусије Романом Головченком и предсједником бјелоруске Академије наука.

Додик је рекао да ће са предсједником Бјелорусије разговарати о билатералној и другој сарадњи, а да је у примарном интересу његов поглед на сукоб у Украјини, од којег не зависи само положај Бјелорусије, него и однос на глобалном нивоу.

Делегација Републике Српске, коју предводи Додик, започела је јуче званичну посјету Бјелорусији.

Првог дана посјете предсједник Српске састао се са министром иностраних послова Бјелорусије Сергејом Алејником и замјеником министра привреде Александром Огородниковом, те посјетио акционарско друштво „Холдинг компанији Белкоммунмаш“, која се бави производњом транспортних возила, аутобуса и трамваја.

Додик је након посјете „Холдинг компанији Белкоммунмаш“ рекао да Српска жели да купи 10 еколошких аутобуса за потребе својих градова.

Делегација Српске посјетила је и државну институцију „Мински научни практични центар за хирургију, трансплатацију и хематологију“, гдје је у присуству Додика потписан Меморандум о сарадњи Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Комитета за здравље Бјелорусије у области кадаверичне медицине.

Министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић изјавио је Срни да ће овај меморандум о сарадњи подићи на виши ниво сарадњу када је ријеч о трансплантацији органа и омогућити едукацију здравствених радника из Српске.

Делегација Српске данас би требала да посјети фабрику „Беларус“, познату по производњи трактора, а министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић
рекао је Срни да ће том приликом бити ријечи о развоју сарадње.

Минић је рекао да очекује интензивирање сарадње са Бјелорусијом када је ријеч о продаји и откупу воћа, поврћа и свих пољопривредних производа, те набавци пољопривредне механизације и система за мљекаре и наводњавање.

У делегацији, коју предводи предсједник Српске, су министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић и почасни конзул Бјелорусије у БиХ Недељко Елек.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстУ Српској рођено још 15 беба
Сљедећи текстШулић на састанку са пекарима и удружењима за заштиту потрошача