Насловна Најновије Додик: И резолуција о Сребреници руши БиХ

Додик: И резолуција о Сребреници руши БиХ

73
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавио је да је и подношење резолуције о Сребреници у УН, без одлуке Предсједништва БиХ, начин рушења БиХ и истакао да је прича о Сребреници превара и подвала.

„Све је превара. Тиме се руши концепт спољне политике БиХ. Након тога ми немамо ниједан разлог да вјерујемо у све то“, рекао је Додик, наводећи да иницијативу о тој резолуцији у УН покреће амбасадор БиХ, иако се спољна политика у БиХ утврђује на нивоу Предсједништва БиХ, а ништа од тога није било.

Он је рекао да у Сребреници није био геноцид, без озбира на сва настојања да се то наметне као опште мјесто, јер да је био не би били потребни толико интернационални и други напори, да се то стало намеће и брани политичким или другим оквирима.

Додик је нагласио да су Бошњаци народ који се покушава формирати у БиХ, а нема народа без мита, па су за то узели Сребреницу.

Додик је навео да је, послије Американаца, Њемачка, која је побила неколико народа у Европи, направила највећи геноцид, па нема ниједна одлука УН о томе да је Њемачка геноцидна земља.

„Овдје није био геноцид, а хоће да нам наметну, да нам кажу – ви сте геноцидан народ, немате право на политичко постојање“, рекао је Додик за Телевизију „Прва“, наводећи да је то обрачун са Србима.

Aleksandar Vučić: Razumijem gnjev bošnjačkog naroda zbog Srebrenice - N1

Коментаришући нападе и позив министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића, предсједнику Србије Александру Вучићу да подржи резолуцију о Сребреници и скине колективну одговорност са српског народа, Додик је упитао која колективна одговорност?

„То је потпуна подвала“, нагласио је Додик.

Он је указао да је у Сребреници, осим што је по неким пресудама утврђено да је погинуло 4.000 Бошњака, такође страдало и 2.500 Срба, за шта нико не одговара.

Додик је рекао да су се сви сконцентрисало само на тих седам дана у јулу 1995. године за Сребреницу, да би то изгледало помпезно, али да постоје људи /Бошњаци/ који су погинули 200 километара далеко од Сребренице, па и они који су живи, њих 105 чија су имена на плочама, а који се воде као жртве у Сребреници.

„Има их живих, ми их звали у Шведску, питамо – како си. Каже, добро. Значи, има низ подвала и превара. Па Алија Изетбеговић није ни отишао у Сребреницу. До 2002. године тим се питањем нико није бавио, па се онда сјетили да постоји Сребреница“, рекао је Додик.

ОСАМ ГОДИНА ОД ПОКУШАЈА УБИСТВА ПРЕДСЈЕДНИКА СРБИЈЕ У СРЕБРЕНИЦИ | Град Источно Сарајево

Додик је подсјетио да је садашњи предсједник Србије Александар Вучић, ишао у Сребреницу и изложио се опасностима, а за то до данас нико није одговарао.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Reuters/PIXSELL
Претходни текстЕрдоган покушава да врати власт у Истанбулу и Анкари
Сљедећи текстПојавио се нови траг у случају нестале двогодишњакиње (ВИДЕО)