Насловна Најновије Ердоган покушава да врати власт у Истанбулу и Анкари

Ердоган покушава да врати власт у Истанбулу и Анкари

68
0

У Турској се данас одржавају локални избори у 81 провинцији, на којима ће Партија правде и развоја /АК/ предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, покушати да врати градове које је изгубила 2019. године, укључујући Истанбул и Анкару.

Биралишта су отворена јутрос у 7.00 часова, а затварају се у 16.00 у источним провинцијама, а у остатку земље од 8.00 до 17.00 часова. Први резултати очекују се вечерас у 22.00 часа.

У Истанбулу се очекује „густо такмичење“, граду са 16 милиона становника и на који отпада четвртина државног БДП-а.

Градоначелник Истанбула је Екрем Имамоглу /52/ из опозиционе Републиканске народне партије /ЦХП/, која је поразила Ердогана на изборима 2019. године у Истанбулу и Анкари.

Ердоган, који више од двије деценије предводи Турску и који је посљедњих седмица водио жестоку предизборну капмању, почео је своју политичку каријеру као градоначелник Истанбула 1994. године.

У Истанбулу право гласа има 11 милиона становника.

Буџет Истанбула је 516 милијарди лира /16,05 милијарди долара/, док је буџет Анкаре 92 милијарде лира /3,04 милијарде долара/.

Према мишљењу аналитичара, за Ердогана, враћање Истанбула и Анкаре би подстакло његове напоре у циљу усвајања новог Устава, који би потенцијално могао да продужи његову владавину након 2028. године, што означава крај његовог садашњег мандата.

Према постојећем Уставу, предсједништво је ограничено на два мандата.

Ердоган је прошле године обезбједио трећи мандат захваљујући правној „рупи“ која је настала преласком на предсједнички систем 2018., пошто је почетни мандат служио по претходном систему.

ИЗВОРСрна, Ројтерс, фото NSPM
Претходни текстВишковић: Милићи се развијају; Влада помаже све локалне заједнице
Сљедећи текстДодик: И резолуција о Сребреници руши БиХ