Насловна Најновије Додик: Одрицање од 9. јануара значило би одрицање од себе и историје

Додик: Одрицање од 9. јануара значило би одрицање од себе и историје

122
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, поручио је да би одрицање од 9. јануара, када се прославља Дан Републике, значило одрицање од себе и своје историје, односно прихватање спремности да се слуша диктат муслимана и странаца.

„То није могуће. Срби су тог 9. јануара 1992. године на Палама донијели одлуку историјског карактера, једнако као што је ту одлуку на референдуму 99 одсто њих потврдило да овај датум јесте Дан Републике“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да тада није била намјера да Дан Републике буде на црквени празник Светог Стефана, већ је био тренутак политичког морања у времену када су биле заједничке активности СДА и ХДЗ-а на разбијању БиХ и њеном извлачењу из Југославије.

„Касније су муслимани и стране судије /Уставног суда БиХ/ карактерисали да то некога вријеђа. Не вријеђа никога! И нас вријеђа 1. март или 25. новембар. На засједању ЗАВНОБиХ-а 25. новембра 1943. године, доминантно су били Срби. Тада је /Војислав/ Ђедо Кецмановић био предсједавајући, имао је своју улицу у Сарајеву, а онда су дошли скоројевићи који су је укинули, а онда се залажу за ЗАВНОБиХ. То показује њихове намјере“, нагласио је Додик.

Предсједник Републике Српске поручио је да не постоји сила која би могла да забрани обиљежавање 9. јануара, те нагласио да је поносан на српски народ који се окупља око тог празника.

„Не може неко са стране доћи и рећи шта ћемо обиљежавати. То је једнако као да би неко дошао и рекао да 7. јануара није Божић, већ неки други дан. Дан Републике је 9. јануар и не може бити ниједан други датум!“, истакао је Додик.

Република Српска ће 9. јануара прославити Дан Републике и 32 године постојања.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске, јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

ИЗВОРсрна
Претходни текстХуманитарни број 1411 позван 122.151 пут
Сљедећи текстПочела исплата децембарских пензија