Насловна Најновије Додик: Људи се идентификују са 9. јануаром

Додик: Људи се идентификују са 9. јануаром

126
0
Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да се грађани Српске идентификују са 9. јануаром и да то постаје начин живота.
 
– Осјећам позитивно расположење међу грађанима и видим да све већи број људи планира и своје приватне обавезе да уклопи са прославом Дана Републике. Драго ми је да је акција истицања застава заживјела. Разлог за то није, како неки тврде, инат, него је нешто друго у питању. Људи све више схватају да је Српска једини начин опстанка и да уколико се Српска смањи или нестане, нестаје и перспектива за будућност – рекао је Додик.

Он је истакао да не треба игнорисати ни чињеницу да стални напади на тај дан изазивају једну реакцију која је, како каже, њему драга.

– Људи се идентификују са тим датумом и то постаје начин живота. Данас немате никога ко не зна да нам слиједи 9. јануар. Да није било забране из Уставног суда БиХ, можда би све то било скромније. Сјећате се неких ранијих прослава које се почињале и завршавале академијом у Банском двору. Данас је то другачије, сви желе да учествују и имамо, под наводним знацима, мали проблем како све то артикулисати – рекао је Додик за Глас Српске.

Одговарајући на питање да ли замјера предсједнику Црне Горе Јакову Милатовићу што је одбио долазак на прославу Дана Републике, Додик је рекао да му не замјера само то, већ и што је, како каже, „први полетио да прича о геноциду“.

– Даћу својим службама да прикупе све информације из тих британских архива у вези са намјештањем тог масакра па ћу му послати препорученом поштом. Ко је он да тврди да је био геноцид? Без обзира на то шта ко мислио о томе, поштује ме један број људи у Црној Гори и разговараћу са њима кад дођу нови избори – рекао је Додик.

У случају да Кристијан Шмит наметне одлуку о имовини, Додик је рекао да ће Народна скупштина прогласити самосталност Српске.

– Шта нам преостаје? Да тврдимо да Шмит није у праву или да није легалан. Па сто пута смо то рекли. Нећемо ми правити никакав неред. Само ћемо радити све Уставом предвиђене ствари. Позваћемо све наше из заједничких органа да се врате у Српску. Оставили би ту причу, да БиХ остане у тим дејтонским надлежностима да функционише, али Српска и њена самосталност биће изграђена кроз враћање надлежности – рекао је Додик.

Ако би према нама и даље спроводили репресију, истиче Додик, Српска би ишла ка стварној независности.

– Након ових ријечи ће опет два дана да оргијају по Сарајеву, али ми са тим немамо ништа. Ту забаву им заказују странци – закључио је Додик.

 
 
ИЗВОРсрна
Претходни текстБожићна посланица патријарха: Молимо се за мир свуда у свијету, посебно за дјецу (ВИДЕО)
Сљедећи текстУ свим романијским манастирима свечане литургије на Божић