Насловна Најновије Додјелом награда завршен 17. “Кустендорф“

Додјелом награда завршен 17. “Кустендорф“

117
0

Главна награда Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“ – „Златно јаје“, додијељена је синоћ редитељу Михајлу Горбчуку за филм „Љубичаста земља“.

„Сребрно јаје“ припало је редитељу Вивек Раи за филм „Шанти“, а „Бронзано јаје“ редитељу Давиду Гаши за филм „Ниска трава“.

Одлуку о додјели „Златног“, „Сребрног“ и „Бронзаног јаја“, донио је међународни жири који су чинили италијански писац и публициста Сандро Веронези, српска глумица Бојана Панић и режисер из Узбекистана Музафаркон Еркинов.

Награда за најбољу фотографију „Вилко Филач“, додијељена је Тину Острошићу за остварење „Ниска трава“. О награди „Вилко Филач“ одлучивали су директори фотографије Владан Радовић и Мишел Аматје.

За „Златно“, „Сребрно“ и „Бронзано јаје“, као и за награду „Вилко Филач“ такмичили су се аутори из Србије, Аустрије, Финске, Грчке, Пољске, Шведске, Њемачке, САД, Египта, Мексика, Узбекистана, Сјеверне Македоније, Индије, Чешке, Хрватске и Русије.

Студентима – ауторима кратких филмова из такмичарског програма, дипломе је уручио оснивач фестивала Емир Кустурица, који је захвалио младим ауторима на социјалној свијести коју су изразили у својим филмовима и на томе што имају саосјећање са сиротињом.

„Колико год `Кустендорф` изгледа као мјесто на којем је све у реду, ми се налазимо на територији која још преживљава. Тамо гдје се преживљава тамо се стално ратује. Срећа није нас још захватио пожар, али срећа је да имате осјећај за људе који су избачени на маргину друштва“, рекао је Кустурица обраћајући се присутнима.

Он је нагласио да је то саосјећање са сиротињом велика ствар и напоменуо да је то радио читав живот.

На церемонији затварања фестивала наступили су чланови Академског фолклорног студентског културног центра из Крагујевца, који су извели пјесме и сплет игара из Западне Србије.

Фестивал, чији су фокус млади филмски ствараоци, ове године одржавао се под мотом „Не надзор, кинематографија!“.

Главни гост овогодишњег фестивала био је италијански редитељ Матео Гароне којем је уручена специјална награда „Дрво живота“.

Фестивал је одржан у организацији продукцијске куће „Раста интернешнел“, а под покровитељством Министарства културе Србије.

Фестовал „Кустендорф“ је основан је 14. јануара 2008. године са амбицијом да се младим филмским ствараоцима пружи шанса да прикажу своја остварења.

ИЗВОРсрна
Претходни текстТрамп: 100% шанси за терористички напад у САД
Сљедећи текстНаташи потребна наша помоћ за борбу против тешке болести