Насловна Најновије Дрецун: Смиривање само повлачењем специјалаца и престанком хапшења

Дрецун: Смиривање само повлачењем специјалаца и престанком хапшења

177
0
Предсједник Одбора за КиМ у Скупштини Србије Милован Дрецун, оцијенио је данас да је намјера Приштине даља ескалација ситуације у покрајини, која се може смирити једино потпуним повлачењем специјалаца тзв. Косова са сјевера и престанком хапшења Срба.
 
Циљ премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија је да Срби уопште не живе на КиМ, рекао је Дрецун за РТС.
 

– Курти је направио списак од око 350 Срба које назива терористима и простор за дјеловање српског народа је сужен. Послије прошлогодишњих блокада тражено је да их више не буде, иако Приштина то стално ради постављањем полицијских пунктова на сјеверу КиМ – рекао је Дрецун.

Он је напоменуо да КФОР има мандат да обезбиједи сигурно окружење за све на КиМ, али да је само Србима то право угрожено.

– КФОР не реагује на Куртијеве потезе под изговором успостављања владавине права – рекао је Дрецун.

Он каже да Приштина истовремено добија наоружање, „прије свега од Турске, од беспилотних летјелица до артиљеријског наоружања, и они прерастају у војску“.

– Ми имамо неколико ствари које нас упозоравају да је крајњи циљ Куртија да успостави пуну полицијско-војну окупацију сјевера КиМ – казао је Дрецун.

Председник скупштинског одбора за КиМ рекао је да је недавно био и тзв. марш 250 припадника КБС-а који су заправо, како је навео, увјежбавали упад на сјевер КиМ.

Подметањем аутомобила са оружјем, Приштина траже да се навијачка група „Север“ прогласи терористичком групом, јер желе на тај начин да. поред полицијских јединица, уведу и војне структуре, сматра Дрецун.

– Курти иде не само у даљу ескалацију, већ и у директан сукоб са српским народом – упозорио је Дрецун.

О међународним гаранцијама Србији и Србима са КиМ тешко је говорити јер, како каже Дрецун, ни оно што је испреговарано још 2013. године, а то је Заједница српских општина, није имплементирано.

– Не видимо да утичу на ситуацију на терену и не треба имати превелика очекивања од Брисела – рекао је Дрецун.

 
 
ИЗВОРтанјуг
Претходни текстУ Требиње стигло 46 дјеце са Косова и Метохије
Сљедећи текстНова медицинска опрема за амбуланту на Хреши