Насловна Најновије Европол подржао акцију хапшења лица из ужег круга нарко-боса у БиХ

Европол подржао акцију хапшења лица из ужег круга нарко-боса у БиХ

48
0

Европол је подржао акцију у БиХ, у којој су ухапшена 23 лица за која се сумња да су дио ужег круга нарко-боса ухапшеног у новембру 2022. године.

„Европол подржава акцију која служи као још једна прекретница у борби против такозваног `супер картела`, савеза криминалних мрежа које су контролисале већи дио европске трговине кокаином“, наводи се у саопштењу Европола које је прослиједило Тужилаштво БиХ.

Као и у операцији „Пустињско свјетло“, како се наводи, неколико партнера из цијелог свијета сарађивало је како би задали још један велики ударац овој криминалној структури.

Службеници активни на терену, којима су се придружили стручњаци Европола, као и агенти Америчке агенције за борбу против дрога /ДЕА/ и Федералног бироа за истраге /ФБИ/, претражили су више од 40 локација.

Примарни циљ операције кодног назива „Црна кравата“, био је оптужити и процесуирати држављанина БиХ и Холандије, којег Европол и Холандија сматрају метом високе вриједности.

Осумњиченог су, како се наводи, 2023. године холандске власти осудиле на седам година затвора због трговине дрогом.

У саопштењу Европола се наводи да је други оперативни циљ био разбити цијелу криминалну организацију, под командом и контролом мете високе вриједности.

Ову заједничку међународну истрагу чиниле су белгијске, француске, америчке и службе БиХ за провођење закона, уз подршку Европола.

Упркос хапшењу у новембру 2022. године, истрага је показала да је мета високе вриједности наставила усмјеравати трговину дрогом из изворних земаља у Јужној Америци, попут Бразила, Колумбије и Перуа, у Европу и Аустралију из своје базе у Дубаију у Уједињеним Арапским Емиратима.

У саопштењу се наводи да је сарађујући с другим врхунским међународним трговцима дрогом у Дубаију, с којима је заједнички улагао у вишетонске подухвате кријумчарења кокаина, држављанин БиХ и Холандије постао моћна фигура која контролише масивно снабдијевање кокаином према Европи и другим дестинацијама.

Мета високе вриједности се сумњичи и да је одговорна за производњу синтетичких дрога у ЕУ.

Међу 23 особе које су јуче ухапшене нису само помагачи, већ и, како се наводи, корумпирани званичници идентификовани као помагачи криминалних активности мреже.

Уочи ове акције, органи БиХ су већ били ухапсили двојицу осумњичених и заплијенили 55.000 евра у готовини, осам комада ватреног оружја, 11 полицијских радио-станица и документацију о прању новца.

На дан провођења акције, службе за спровођење закона додатно су одузеле готовину, аутомобиле, лаптопе и изузеле и друге доказе.

Након захтјева за информацијама примљених у јуну 2023. године од БиХ, Европол је подржао органе БиХ у истрази против уже групе или унутрашњег круга чланова од повјерења криминалне организације мете високе вриједности.

Међу осталим кривичним дјелима, предмет у домаћем правосуђу био је усредоточен на тешка кривична дјела попут трговине дрогом великих размјера, прања новца и повезаног организованог криминала у БиХ.

Европол је послао два стручњака с мобилним канцеларијама у БиХ како би прикупили и унакрсно провјерили обавјештајне податке те помогли у даљој координацији активности.

Осим подршке која је довела до јучерашње акције, Европол је помагао цјелокупну истрагу с обавјештајним подацима и координацијом.

Од почетка 2021. године Европолови стручњаци сачинили су и подијелили више од 30 пакета обавјештајних података повезаних с метом високе вриједности и њеном криминалном мрежом, наводи се у саопштењу.

ИЗВОРсрна, фото илустрација JASPER JACOBS/BELGA MAG/AFP via Getty Images
Претходни текстСутра потписивање два уговора о пројектима на Јахорини
Сљедећи текстСутра пријем код начелника Југовића за студенте из Русије