Насловна Вијести Евро на најнижем нивоу у посљедњих 20 година

Евро на најнижем нивоу у посљедњих 20 година

186
0

Курс европске валуте према долару склизнуо је на најнижи ниво у посљедњих 20 година јер привреди Еврозоне пријети рецесија. Истовремено вриједност долара у истом периоду достигла је највишу вриједност.

Неизвјесност изазвана сукобом у Украјини, пораст цијена производа и погоршање проблема у ланцу набавке негативно се одражавају на економску перспективу. Истовремено, инфлаторни ризици су се повећали. Све то довело је до промјена и у курсевима страних валута.

Доларов индекс, који показује кретање вриједности америчке према осталих шест најважнијих свјетских валута, порастао је прошле недјеље 1,5 одсто, на отприлике 107,00 бодова, а у једном је тренутку достигао и 107,79 бодова, нову највишу вриједност у 20 година, преноси Индекс.

Притом је долар према европској валути ојачао 2,2 одсто, па је цијена евра склизнула на 1,0185 долара, а у једном је тренутку заронила на 1,0072 долара, нову најнижу вриједност у 20 година. Курс долара порастао је и према јапанској валути, за 0,6 одсто, на 136,10 јена.

Зашто расте вриједност долара?
Доларов индекс порастао је за више од 1 одсто другу недјељу заредом, што се понајвише приписује агресивном повећању каматних стопа америчке централне банке. Прошле недјеље је објављен записник с јунске сједнице Феда, на којој су камате повећане за 0,75 постотних бодова.

Записник је показао да се челници централне банке слажу да би на сједници у јулу требало додатно повећати кључне камате за 0,50 или 0,75 постотних бодова, с обзиром на то да се инфлација у САД креће на највишим нивоима у више од 40 година, изнад 8,5 одсто.

На тржишту новца сада се процјењује да ће кључна камата у марту идуће године достићи врхунац од 3,44 одсто, док се недавно процјењивало да би до маја могла бити четири одсто. Тренутно се креће на 1,58 одсто.

Швајцарски франак јачи од евра
Од краја јуна швајцарски франак јача и његова вриједност у Србији прерасла је евро, што се до сада није дешавало. Званични средњи курс франка износи 118,6 динара, док евро вриједи 117,3.

Професор Љубодраг Савић каже да санкције које су ЕУ и САД увеле Русији нису толико погодиле Швајцарску као остале европске земље.

– Санкције не функционишу као што се очекивало. Многи људи губе посао, многа предузећа раде отежано, ланци снабдијевања су попуцали, дакле, имамо стање коме се нико у Европи није надао и то је основни разлог зашто евро губи на вриједности – каже професор Савић.

Додаје да је то стање неизвјесности и великих проблема који могу бити још већи увијек погубно за курс, прије свега из психолошких разлога. У том смислу, вјероватно већина људи процјењује да је Швајцарска много стабилнија у односу на Европску унију.

– Не заборавимо да је евро заједничка валута за 27 земаља које су различите економске снаге, различитих нивоа ефикасности привреде, навика, броја становника. Зато људи у овом тренутку много више вјерују у швајцарски франак у односу на евро – истиче Савић.

Повјерење и опрез
Ипак, он задржава дозу опреза јер су у питању тенденције које не трају дуго. Подсјећа на ситуацију од прије пет, шест година када се швајцарски франак изједначио са америчким доларом, али је то трајало кратко. Понавља да је кључни фактор тренутно веће поверење у швајцарску државу.

– Љјуди којима прети да изгубе велики новац не знају у шта би уложили, јер им ништа не дјелује довољно сигурно и сада гледају како да најмање изгубе и њима се чини да најмање ризика тренутно има са ‘швајцарцем’. То доводи до јачања франка и слабљења евра – каже Савић.

Јен под притиском
Јапанска валута је, пак, под притиском слабости треће по величини свјетске привреде, мада јапанска централна банка, за разлику од већине осталих централних банака у свијету, и даље покушава да подржи привреду лабавом монетарном политиком.
У петак је, непосредно након кобног атентата на бившег премијера Шинза Абеа, јен понешто ојачао јер важи за сигурно уточиште капитала у несигурна времена. Но, убрзо се поново нашао под притиском.

Рубља и даље снажна
Вриједност рубље у односу на долар тренутно износи 60,9. Упркос спољним притисцима, вриједност руске валуте и даље је стабилна.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНа Великом Жепу се окупило 80 планинара (ФОТО)
Сљедећи текстПремијера документарног филма „Одбрана села Дрецељ“