Насловна Магазин Култура Премијера документарног филма „Одбрана села Дрецељ“

Премијера документарног филма „Одбрана села Дрецељ“

302
0

Документарни филм „Одбрана села Дрецељ“ у Одбрамбено-отаџбинском рату, аутора Саше Николића, премијерно ће бити приказан у петак, 15. јула, на Сокоцу.

Николић је рекао Срни да је повод за филм 30 година од формирања Друге романијске моторизоване бригаде, у чијем саставу су били Оловски батаљон и Дрецељска чета Војске Републике Српске, а да премијера креће са Сокоца, јер је у том мјесту и формирана Друга романијска бригада.

Он је додао да је документарац о селу, које је послије Дејтона припало општини Олово, снимао протеклих десет мјесеци, а циљ је да се његује култура сјећања на српске борце који су га бранили у минулом рату.

„Овај филм је сниман од почетка септембра прошле до 4. јула ове године на подручју села Дрецељ, општина Соколац, те Источног Новог Сарајева, Пала, Зворника и Власенице гдје послије избјеглиштва живе мјештани овог села“, навео је Николић.

Николић је подсјетио да је ово мјесто након Дејтона припало Федерацији БиХ, а да су Бошњаци, након што су Срби морали напустити имања и у рату одбрањено село, ту порушили вјерски објекат, око 100 породичних кућа, 42 викенд куће и око 500 пратећих објеката.

Он је појаснио да је филм сниман према његовој књизи „Срби, Дрецељ и Дрецељани“, коју је објавио 2012, као и по архивским ратним и поратним видео снимцима, те свједочењу демоблисаних бораца Војске Републике Српске.

Некадашњи житељи Дрецеља су, каже Николић, 2011. године обновили сеоску славу Спасовдан, а годину касније на темељима порушене капеле за осам мјесеци изградили цркву Вазнесења Господњег око које се сваке године окупљају, уз културно-умјетнички програм.

У документарацу о Дрецељу, који траје око 44 минута, учестовали су двојица владика, три телевизијске екипе, 17 демобилисаних бораца, седам новинара, девет сниматеља, шест монтажера, двојица естрадних умјетника и један гуслар.

Премијерно приказивање организује соколачка Установа за културу „Перо Косорић“, а почетак је заказан за 20.00 часова у сали за сједнице Скупштине општине Соколац. Улаз је бесплатан.

Након премијере на Сокоцу, филм ће у наредних годину и по дана бити приказан широм Српске, Србије и у српској дијаспори.

Спонзори филма су град Источно Сарајево и општине Соколац и Пале.

Српски књижевник Саша Николић, рођен у Олову, добитник је више награда и признања, аутор је 12 књига, од којих четири у прози и осам у епској поезији.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЕвро на најнижем нивоу у посљедњих 20 година
Сљедећи текстУ току радови на саобраћајници према Подвитезу