Насловна Uncategorized Залужни тајно преговарао о прекиду ватре са Русијом

Залужни тајно преговарао о прекиду ватре са Русијом

128
0

Украјински предсједник Владимир Зеленски, намјерава да смијени врховног команданта Валерија Залужног, јер је наводно умијешан у тајне разговоре са западним званичницима о прекиду ватре са Русијом, сматра амерички истраживачки новинар Симор Херш.

„Жеља Зеленског да отпусти свог команданта је резултат, сматрају неки Американци, његовог сазнања да је Залужни наставио да учествује, директно или преко помоћника није познато, у тајним преговорима од прошле јесени са америчким и другим западним званичницима, о томе како је најбоље да се постигне прекид ватре и преговара о окончању рата са Русијом“, написао је Херш.

Украјински посланик Алексиј Гончаренко, рекао је 29. јануара, позивајући се на неименоване изворе, да је Залужном наводно наређено да поднесе оставку. Министарство одбране Украјине и портпарол Зеленског демантовали су те тврдње.

„Њујорк тајмс“ је у уторак, 30. јануара, објавио, позивајући се на своје изворе, да је украјинска Влада одгодила смјену Залужног, због цурења информација о његовој могућој оставци.

Влада је планирала да отпусти Залужног али је касније, када су процуриле информације, одлучила да се повуче, наводи овај лист, додајући да сада успорава процес.

Зеленски је био приморан да поништи своју одлуку, јер су међународни партнери, укључујући САД и Британију, изразили забринутост због његовог поступка.

Зеленски се наводно састао са Залужним, како би обавијестио генерала о одлуци да га отпусти, али му је умјесто тога понудио мјесто секретара Савјета безбједности земље, што је Залужни одбио.

Шеф украјинске војне обавјештајне службе Кирило Буданов и командант украјинских копнених снага Александар Сирски, кандидати су за мјесто главнокомандујућег украјинских оружаних снага.

ИЗВОРСрна, РИА Новости, фото Слободен печат
Претходни текстЈедномјесечни притвор за Кајганићеву и Лазаревића
Сљедећи текстПУ Источно Сарајево: Осам кривичних дјела починило 13 малољетника