Насловна Најновије Здравствена заштита од сутра само за грађане са уплаћеним доприносима

Здравствена заштита од сутра само за грађане са уплаћеним доприносима

303
0

Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске, од сутра ће да финансира здравствену заштиту за грађане који су на један, од законом предвиђених основа, пријављени на осигурање и за које се редовно уплаћују доприноси – без изузетка, саопштено је из овог Фонда.

У саопштењу се подсјећа да одлука Владе Републике Српске, по којој је омогућено да сви грађани имају здравствено осигурање без обзира на уплату доприноса, истиче данас.

„Фонд здравственог осигурања од сутра, у складу са Законом о обавезном здравственом осигурању, може да финансира здравствену заштиту само за грађане за које се редовно уплаћују доприноси. Ово је прилика да поново позовемо грађене који још немају здравствено осигурање, попут незапослених, да посјете надлежне пословнице Фонда и да регулишу свој статус“, наведено је у саопштењу.

Будући да је Влада дала рок од два мјесеца, у ФЗО вјерују да су послодаваци ову прилику схватили крајње озбиљно и да су провјерили стање својих обавеза у Пореској управи, измирили дуговања или евентуално направили по потреби репрограме дуговања са Пореском управом и слично, а како не бисмо поново дошли у ситуацију да на десетине хиљада грађана остане без осигурања.

„Неплаћањем доприноса не ускраћују се само радници за права из здравственог осигурања, већ се доводи у питање комплетан здравствени систем и функционисање свих здравствених установа у Републици Српској“, истакнуто је у Фонду.

У саопштењу се напомиње да ФЗО, када се уплате доприноси, ту уплату у систему види дан или два након уплате, због чега је важно да се доприноси плаћају правовремено, односно како је предвиђено законом, а не у задњи час.

Из Фонда је саопштено да је важно да осигураници знају да када се уплате доприноси, Фонд „пушта“ осигурање на период од два мјесеца.

„Послодавци имају довољно времена да обавезе измирују на вријеме, како би осигурана лица имала у континуитету осигурање. У случају евентуалних проблема, осигураници, као и послодавци, могу да се јаве и у пословнице ФЗО“, наведено је у саопштењу Фонда.

Послодавци који имају репрограме, потребно је да редовно измирују обавезе по основу репрограма, али и своје текуће обавезе да би радници имали здравствено осигурање.

„Када је ријеч о здравственим установама, Влада Републике Српске донијела је закључак по којем здравствене установе могу да покрену поступак код Министарства финансија и Пореске управе Српске за одгађање плаћање пореског дуга, једнократно на период од 12 мјесеци“, појашњава се у саопштењу.

У складу са овим закључком, здравствене установе су дужне да упуте захтјев надлежном министарству и када добију рјешење о одгоди плаћања пореског дуга, потребно је да га доставе надлежној пословници Фонда.

„Они који то учине, радници тих здравствених установа имаће право на здравствено осигурање и након 31. јула. Исто тако, грађани који још немају здравствено осигурање, потребно је да посјете надлежне пословнице Фонда и регулишу свој статус, будући да је закон дао бројне могућности пријаве на осигурање о којима смо континуирано информисали јавност“, наглашава се у саопштењу ФЗО.

ИЗВОРсрна, фото лого
Претходни текстПреминула Мостарка која је пала у Неретву испод Старог моста
Сљедећи текстПригожин најавио повратак и нове задатке у име велике Русије