Насловна Најновије Земни остаци Јована Дучића сахрањени у Требињу

Земни остаци Јована Дучића сахрањени у Требињу

179
0

Земни остаци великог српског пјесника Јована Дучића, допремљени из САД, положени су на данашњи дан 2000. године у гробно мјесто у новоизграђеној цркви Херцеговачка Грачаница, на брду Црквина, изнад Требиња, чиме је испуњена посљедња пјесникова жеља.

Велики пјесник преминуо је на Благовијести, 7. априла 1943. године, у Герију у америчкој држави Индијана, гдје је сахрана првобитно обављена, али су потом, исте те године, његови посмртни остаци пренесени у порту српског Манастира Светог Саве у Либертвилу.

Kада је извршена ексхумација, његово тијело било је цијело, као и на фотографији од прије више од пола вијека, када је сахрањен.

Дучић је још једном, симболично, посљедњи пут тог 22. октобра 2000. године обишао српске земље – његови посмртни остаци су из Либертвила, преко Србије и Црне Горе, пренесени у Требиње.

Дучић је за живота обишао многе градове и химере, први је подигао споменик Петру Другом Петровићу Његошу, али никада није посјетио Црну Гору, која је за њега била света земља оличена у пјеснику и владици Раду.

Ипак, његова жеља није остала неостварена. Дучићеви посмртни остаци су, на путу за Требиње, прошли кроз Подгорицу, Даниловград и Никшић.

Свету архијерејску литургију служио је блаженопочивши патријарх српски Павле, уз саслужење блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија и архијереја.

Јован Дучић је један од највећих српских пјесника свих времена, који је обављао и дипломатске послове.

ИЗВОРсрна, фото ГО Требиње
Претходни текстПочела изборна тишина у Црној Гори
Сљедећи текстАМС Републике Српске: У котлинама магла смањује видљивост