Насловна Најновије Изабрана нова федерална Влада; Грађани протестима изразили незадовољство

Изабрана нова федерална Влада; Грађани протестима изразили незадовољство

134
0

Представнички дом Парламента ФБиХ потврдио је данас именовање нове федералне Владе на челу са премијером Нермином Никшићем из СДП-а.

Представници странака окупљених око „тројке“ и ХДЗ-а изгласали су нову Владу са 51 гласом „за“, једним уздржаним и без гласова против.

Никшић је у експозеу истакао да ће нова влада бити фокусирана на економске реформе.

– Ово је је вријеме изазова са којима се суочава БиХ и сви нивои власти. Инфлација, исељавања мигранти неки су од кључних изазова с којима ће се супротставити нова влада. За ефикасно суочавање потребна је сарадња свих и подршка међународне заједнице, ЕУ, Велике Британије и САД. Примарно ћемо се ослањати на властите ресурсе и капацитете, а међународна сарадња треба бити импулс која ће допринијети цијелој БиХ – рекао је Никшић

Никшићев кабинет ће имати пет министара из СДП-а, ХДЗ БиХ четири, Народ и правда – два, Наша странка – два, ХДЗ 1990 – једног, а ту је и Рамо Исак који се води као члан НЕС-а, али је на излазним вратима те странке.

Формирању, тачније потврђивању нове владе претходили су протести испред зграде Парламента гдје су се окупили грађани који су изразили незадовољство одлукама Шмита и формирањем власти у ФБиХ на овакав начин.

Претходно су сједницу напустили посланици СДА и ДФ-а.

На протестима испред Парламента ФБиХ у Сарајеву због одлуке Кристијана Шмита у вези са формирањем Владе ФБиХ, демонстранти су скандирали „Алаху екбер“.

Посланицима у згради Парламента окупљени су узвикивали „издаја“ и „усташе“.

Након што је демонстрантима испред Парламента ФБиХ саопшена информација да је изгласана нова Влада ФБиХ, почело је разилажење окупљених.

Посланици СДА су дочекани уз аплауз.

ИЗВОРртрс
Претходни текстУ Власеници уприличена манифестација „Дан сјећања“ (ВИДЕО)
Сљедећи текстВучић: Смисао Куртијеве одлуке о мосту је да нас увуче у рат