Насловна Uncategorized Израда закона о мајци у завршној фази након чега ће бити упућен...

Израда закона о мајци у завршној фази након чега ће бити упућен надлежним институцијама

1424
0

Заговорници иницијативе да у Српској буде донесен закон на основу којег би све мајке које имају дјецу примале мјесечни додатак нису одустали од те идеје, а на адресу Владе, Народне скупштине Републике Српске и посланичких клубов пролиједиће своју верзију тог акта, али и иницијативу за доношење поменутог законског рјешења.

Чланови Републичког удружења породица са четворо и више дјеце „Четири плус“ који су заговорници да Република Српска добије закон о мајци, у овом мјесецу поново су оживјели ту причу на панел дискусијама у појединим локалним заједницама.

– Тражићемо да Влада и Народна скупштина Републике Српске уврсте у програм рада закон о правима мајке и дјетета за идућу годину, односно да то законско рјешење буде разматрано у редовној процедури – рекао је предсједник Републичког удружења породица са четворо и више дјеце „Четири плус“ Миладин Готовац гостујући у Јутарњем програму РТРС.

Нагласио је да је нацрт како они виде закон о правима мајке и дјетета у завршној форми, али да је претрпио одређене измјене у односу на прву верзију тога акта који су раније припремили.

– Понудићемо разне варијанте за спровођење закона. Оно од чега не одустајемо и што и даље тражимо јесте да незапослене мајке имају мјесечни додатак од 20 одсто просјечне плате за свако рођено дијете до навршених 18 година живота, а оне које раде десет одсто за свако рођено дијете – поручио је Готовац.

Закон о мајци обухватио би све породице у Српској.

– Тај закон мотивисао би младе на склапање брака, али и мајке да рађају како прво, тако четврто и свако наредно дијете – навео је Готовац и подсјетио да је прича о овом акту покренута крајем 2020. године.

Истакао је да је циљ тог акта сачувати и спасти мајку те заштитити и ојачати породицу као основну ћелију друштва.

ИЗВОРRTRS
Претходни текстСрпска богатија за 31 бебу
Сљедећи текстМјере за наредну годину – очување фискалне стабилности буџета и социјалних фондова