Насловна Вијести Источно Сарајево Источна Илиџа: Сутра обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања

Источна Илиџа: Сутра обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања

205
0

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској, биће обиљежен сутра у Источној Илиџи, у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Током НАТО операције „Намјерна сила“ погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, рекао је данас савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Милан Торбица позивајући се на податке Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица.

Он је додао да је у НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.

„Укупан број жртава НАТО бомбардовања у Републици Српској никада неће бити прецизно утврђен, јер становништво и данас умире од малигних болести као посљедица кориштења муниције са осиромашеним уранијом“, нагласио је Торбица на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Торбица је подсјетио да је званичан разлог за бомбардовање Републике Српске, било гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је Унпрофор без доказа одмах за то оптужио Војску Републике Српске.

Он је навео да је за операцију „Намјерна сила“, НАТО ангажовао више од 5.000 војника из 15 земаља и више од 400 летјелица, укључујући 222 борбена авиона који су извели 3.515 летова.

Према његовим ријечима, ваздушне ударе на Републику Српску вршили су борбени авиони из осам чланица НАТО савеза САД, Велика Британија, Француска, Холандија, Шпанија, Турска, Њемачка и Италија, који су узлијетали са 17 аеродрома и четири носача авиона.

„Током операције `Намјерна сила` Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Републике Српске одмах први дан НАТО кампање оборила је један авион француских ваздухопловних снага типа `мираж-2000`, а затим заробила његова два пилота, који су након три мјесеца ослобођени“, навео је Торбица.

Торбица је истакао податак да су снаге НАТО алијансе бациле на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима је и 13 крстарећих ракета типа „томахавк“, док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Из ресорног министарства су навели да програм обиљежавања почиње на мјесном гробљу Грлица у општини Источна Илиџа, гдје ће у 11.00 часова бити служен помен и положено цвијеће на споменик првим жртвама НАТО бомбардовања у Српском Сарајеву.

Парастос ће у 11.20 часова бити служен и у храму Свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску, а у 11.30 часова предвиђено је обраћање званичника и умјетнички програм у порти храма.

Иницијатива за обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године, на приједлог Новинске агенције Републике Српске – СРНА.

ИЗВОРсрна
Претходни текст“Лут фест“ почиње 26.септембра
Сљедећи текстОд данас представљање туристичких потенцијала Српске у Србији