Насловна Вијести Источно Сарајево “Лут фест“ почиње 26.септембра

“Лут фест“ почиње 26.септембра

172
0

Од 26. до 30. септембра у Источном Сарајеву биће одржан 23. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“, у чијем такмичарском програму ће учествовати осам позоришта из пет земаља, а током којег ће бити реализовано 20 различитих програма.

У оквиру пратећег програма манифестације планиране су представе и на Палама, Хан Пијеску и Зворнику ради децентрализације културе.

Директор Фестивала Витомир Митрић, рекао је новинарима у Источном Сарајеву, да ће манифестација окупити учеснике из Израела, Естоније, Бугарске, Србије, те БиХ, а да ће бити отворена представом Позоришта „Пинокио“ из Београда које обиљежава пола вијека постојања.

„Долазе нам и позоришта из Зрењанина и Новог Сада, као и Позориште младих из Сарајева, те Дјечије луткарско позориште из Бањалуке“, навео је Митрић након састанка Организационог одбора овогодишњег „Лут феста“.

Митрић је истакао да је мото овогодишњег Фестивала „Дијете и сценска лутка“, те да ће бити одржане двије радионице и два предавања о овој теми.

„Радионицу у вези са мотом Фестивала водиће петнаестогодишњак из Бањалуке, који ће радити показну израду једне сценске лутке. Он се већ неколико година бави луткарством и жељели смо да његову љубав пренесемо и на нашу дјецу“, рекао је Митрић.

Планирана је радионица за основце у Kултурном центру Источно Ново Сарајево, као и још једна за млађу дјецу у вртићу „Патријарх Павле“.

Митрић је подсјетио да се Фестивал сваке године суочава са финансијским проблемима, те изразио наду да ће ти проблеми бити ријешени у будућности.

Подршку овогодишњем „Лут фесту“ пружиће град Источно Сарајево и општине у саставу града, а савјетник начелника општине Источно Ново Сарајево Александра Матић Тадић, истакла је да ова локална заједница посвећује велику пажњу свим културним дешавањима.

„Драго нам је што ће се велики број активности дешавати управо у Kултурном центру у Источном Новом Сарајеву и што ће велики број дјеце видјети квалитетне представе и упознати се са луткарством. То ће им сигурно остати дуго у памћењу. Kао и сваке године, општина ће финансијски подржати ову манифестацију и драго нам је што у том периоду постајемо свјетски центар луткарства“, изјавила је она и изразила наду да ће велики број малишана посјетити „Лут-фест“.

Замјеник начелника општине Источна Илиџа Мирослав Лучић, истакао је да овај фестивал одлична прилика да се најмлађи уведу у свијет луткарства и умјетности.

„Драго ми је да су све општине и институције у оквиру града Источно Сарајево прихватиле да се ангажују на реализацији Фестивала, а посебно се захваљујем организаторима који 23. пут организују ову манифестацију“, рекао је Лучић.

Директор Основне школе „Свети Сава“ из Источног Новог Сарајева Жељка Топалић, навела је да овим фестивалом дјеца добијају много, те да ће у будућности неки од њих бити дио будућих фестивала у Источном Сарајеву.

Никола Ашанин, директор Предшколске установе „Патријарх Павле“, нагласио је да је „Лут фест“ значајан за дјецу предшколског узраста, јер је то њихов први контакт  са позориштем, те је значајан за стварање добрих навика одласка у позориште.

Медијски покровитељи фестивала су Новинска агенције Републике Српске и Радио-телевизија Републике Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстФоча: Вишечлана породица Бадњар изразила захвалност Милораду Додику
Сљедећи текстИсточна Илиџа: Сутра обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања