Насловна Најновије Ловци из Лазарева на Романији – Добар лов, још боље дружење

Ловци из Лазарева на Романији – Добар лов, још боље дружење

321
0

Ловачко удружење „Гласинац“ је у протекла три дана угостило петнаестак ловаца из банатског села Лазарева код Зрењанина. Након двије године паузе због пандемије, побратимљена удружења састала су се на Романији настављајући традицију стару преко тридесет година. Синоћ је тим поводом одржано Ловачко вече.

Предсједник Ловачког друштва из Лазарева Новак Андрић казао је да је ове године у Соколац дошло петнаест ловаца.

  • Наши преци  су прије седамдесет и више година, дошли са подручја Сарајевско романијске регије и подручја Вишеграда и населили се у Лазарево. Ово дружење траје од 1986. године и то је једна од најзначајнијих сарадњи нашег Удружења. Лепо је дружење и промена амбијента и начин лова и надамо се да ћемо наставити са овом традицијом, казао је Андрић.

Страхиња Башевић, предсједник Ловачког удружења „Гласинац“  казао је да је ово истинско дружење љубитеља природе и лова.

  • Наш заједнички лов био је можда и најуспјешнији у задњих 20 година, одстријељено је 14 свиња у свим ловачким секцијама. Општа слика је позитивна и свакако ми је драго што се настављају наша познаства, дружења и посјећивања. Наши гости су потомци људи који су прије много времена отишли у Банат у потрази за бољим животом, али никад нису заборавили одакле су потекли. Долазе да се дружимо и да се опробају у лову на високу дивљач,рекао је Башевић и додао да је прије пар дана извршен одстрел медвједа.

 

  • У оквиру комерцијалног лова медвједа је одстријелио Боро Матијашевић, матични члан ловачког удружења из Лазарева. Треба истаћи да функционисање самог удружења у неком смислу зависи од прихода из комерцијалног лова, гдје се велики дио тих средстава усмјерава за уређење ловишта и заштиту и очување угрожених врста. У наредном периоду ћемо радити на развоју ловног туризма. Планирамо изградњу нових објеката, обогаћивање ловне понуде те промоцију како на нашем тако и на иностраном тржишту, истакао је Башевић.

Потпредсједник Ловачког савеза Републике Српске Стеван Драшковић казао је да оваква дружења доприносе успјешном развоју ловства али и размјени искустава, те да је ловство много више од хобија.

  • Ловачки савез Републике Српске предвођен Савом Минићем је уз сарадњу са Владом РС направио револуцију у ловству, гдје у 84 удружења има преко 100 запослених. Ту није у питању само спортско-рекреациони туризам него и економска грана, гдје на достојанствен начин презентујемо, локалне заједнице, град Источно Сарајево али и цијелу Републику Српску. Сарајевско-романијска регија посједује све врсте дивљачи, које су многима недoступне, па на ове просторе долазе ловци из Јужне Африке, земаља Европске Уније, Србије, Хрватске и Црне Горе, рекао је Драшковић и нагласио да је Ловачки савез Републике Српске чланица свих међународних организација, и за разлику од многих других у окружењу представља својеврстан бренд.

Вечери је присуствовао и начелник општине Соколац Милован Бјелица који је истакао да Соколац има једно од најуређенијих ловишта у Републици Српској и да су својим радом и дружењем позитиван примјер.

Ловачкој вечери присуствовао је велики број чланова удружења „Гласинац“ те осталих удружења са подручја регије, а за присутне је организована и томбола са богатим наградама.

Учесницима ових окупљања пријатељство значи више од лова и улова, па се надају да ће и у будућности наставити ово братско дружење.

ИЗВОРинфо центар соколац
Претходни текстСутра састанак о положају и правима породица жртава рата
Сљедећи текстБрнабић: На Косову ће побиједити мир, а не Аљбин Курти