Насловна Вијести Република Српска Медићева тражи утврђивање одговорности због вријеђања Срба у вијестима БХТ1

Медићева тражи утврђивање одговорности због вријеђања Срба у вијестима БХТ1

220
0

Директорка БХР1 и члан Пословодног одбора БХРТ, Пејка Медић упутила је допис генералном директору БХРТ, директору БХТ1 и свим члановима Управног одбора у којем тражи покретање дисциплинског поступка и утврђивање ланца одговорности због непрофесионалног извјештавања телевизије БХТ1, у чијој емисији је за српски народ изречена увредљива квалификација. Медићева, наиме, тражи хитну реакцију Пословодног одбора на вијест објављену на БХТ1 27. маја ове године.

– У вијестима у 9 часова речено је: “Масакр у улици Васе Мискина један је од 230 примјера масовног убијања цивила од српских агресорских снага у вријеме опсаде Сарајева”. Протекли рат у БиХ ниједном пресудом није оквалификован као агресија. Подсјећам вас да и у Општем оквирном споразуму за мир у БиХ пише “Признајући потребу за свеобухватним споразумом ради окончања трагичног сукоба у регији…” – подсјећа Медићева у допису.

Осим што је правно неутемељен, како додаје она, термин “агресија” се не користи у извјештајима, вијестима и емисијама чији су аутори новинари и уредници БХРТ.

Медићева каже да то није “правило од јуче”. Термин “агресија”, истиче она, се у програмима БХРТ не користи једнако као ни “тзв. Армија РБиХ”.

Медићева због тога од генералног директора БХРТ и директора БХТ1 тражи да и у овом случају поступе по истом принципу као и у случају “тзв. Армија РБиХ”, односно да у саопштењу за јавност објаве ко је аутор спорне информације, уредник и чију одговорност ће кућа утврђивати и адекватно казнити за овај програмски пропуст.

– Подсјећам Вас на реченицу из саопштења који сте издали у случају “тзв”: “Овакав начин уређивања и реализирања вијести у ИП-у БХТ1 сматрамо тешким професионалним пропустом и озбиљним угрожавањем интереса БХРТ. БХРТ неће толерирати самовољу појединаца који крше уређивачке смјернице БХРТ”. Очекујем да исто поступите и у овом случају. Посебно јер имам доказе да није први пут да уредник, Хатка Незиревић користи термин “агресија”, иако је дугогодишњи новинар ове куће и као уредник би требало да познаје уређивачке принципе куће у којој ради. Иако јој је и раније речено да се термин “агресија” не користи у програмима БХРТ, она је то поново учинила – истиче Медићева у допису.

Због тога, како додаје, тражи да се, према критеријуму који су поставили поступањем у случају “тзв”, и у овом случају покрену дисциплински поступак, утврде ланац одговорности и то јавно објаве у саопштењу за медије како би грађани БиХ били упознати с овим случајем, као и са случајем ”тзв. Армија РБиХ”.

– У супротном, то ће отворити питање двоструких аршина, односно потврдити да се на суспензију и дисциплинске поступке због програмских пропуста шаљу само новинари и уредници који су Срби – истиче Медићева.

Она подсјећа да је градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић јуче реаговао на ову вијест и затражио извињење БХРТ.

Градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић, како подсјећа Медићева, изразио је у име становника и институција тог града протест због крајње непрофесионалног извјештавања телевизије БХТ1, у чијој емисији је за српски народ изречена увредљива квалификација.

– У једној од емисија вијести БХТ1, 27. маја изречена је правно неутемељена и за српски народ увредљива квалификација српске агресорске снаге. Тражимо да у вашим емисијама објавите извињење, те да јавност информишете о томе ко је аутор ове малициозне информације и хоћете ли истражити овај случај и санкционисати одговорне- навео је Ћосић у допису упућеном уреднику информативног програма овог сервиса, те медијима.

Према његовим ријечима, сарајевски Срби, народ који је у грађанском рату бранио своје породице и своје вјековно огњиште, ни на који начин не може бити агресор. Неприхватљиво је, како је истакао Ћосић, да медијска кућа која би требала да буде јавни сервис свих грађана непрофесионалним извјештавањем додатно продубљује подјеле у ионако подијељеном друштву у БиХ.

– Источно Сарајево је град који његује професионалан однос са медијима, а непрофесионалан и за српски народ и становнике Источног Сарајева увредљив начин извјештавања, нећемо толерисати- поручио је Ћосић.

ИЗВОРСрпска.инфо
Претходни текстУ Источном Сарајеву почиње Међународни фестивал ,,Акордеонарт плус” (ВИДЕО)
Сљедећи текстНачелник Јован Катић додијелио канцеларију Удружењу “Мултипла склероза”(ВИДЕО)