Насловна Најновије Меморандум о трансплантацији значиће живот великом броју пацијената из Српске

Меморандум о трансплантацији значиће живот великом броју пацијената из Српске

144
0

Меморандум о трансплантацији органа, који је потписан у Бјелорусији, значиће живот великом броју пацијената из Републике Српске, изјавио је министар здравља Ален Шеранић.

Шеранић је истакао да је посјета делегације Републике Српске на челу са предсједником Милорадом Додиком Бјелорусији донијела бројне погодности, те напоменуо да су, поред трансплантације бубрега, разматране и опције трансплантације других органа.

Он је подсјетио да пацијенти из Републике Српске већ обављају трансплантације бубрега у Бјелорусији и да је у посљедње три године у Центру за трансплатацију у Минску урађено више од 20 трансплантација бубрега за одрасле и дјецу.

 

„Настављамо са сарадњом. Наши грађани су већ имали могућност да се у Белорусији изврши трансплантације, 21 одрасли пацијент и троје деце је оперисано, још 28 пацијената је на чекању“, рекао је Шеранић за „Раша тудеј“.

Он је навео да је најважније било договорити едукацију љекара у вези са трансплантацијама, као и за праћење пацијената у предтрансплантационом и посттрансплантационом периоду у Републици Српској.

Alen Šeranić potpisao sporazum sa bjeloruskim Komitetom za zdravlje u  oblasti kadaverične medicine

Шеранић је навео да су он и предсједник Српске жељели да обиђу Центар за трансплатацију и да су се на лицу мјеста увјерили у стручност и високотехнолошке карактеристике, као и знање и вјештине бјелоруских хирурга.

Он је додао да је са премијером Бјелорусије Романом Головченком и са тамошњим министром здравља разговарано и о увозу бјелоруских лијекова, те да слиједи разматрање начина њиховог увоза.

Он је највио да ће до краја ове седмице бити упућен позив бјелоруским колегама да дођу у Српску како би са овдашњим колегама размјенили искуства и знање.

„Република Српска показала је одличне резултате у области интензивне медицине, а бјелоруски центар се бави и тиме“, указао је Шеранић и појаснио да је у питању рад на уређајима који мијењају срце и плућа, што су љекари у Српској перфектно чинили, посебно у вријеме пандемије вирусом корона.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНа Сајму туризма у Београду могуће пријаве за трку “Јахорина ултра трејл“
Сљедећи текстТуристичка организација Источно Сарајево представља туристичку понуду на 45. сајму туризма у Београду, РТВИС, 22.2.2024.(ВИДЕО)