Насловна Вијести Република Српска Милићи: Паљење петровских лила (ФОТО)

Милићи: Паљење петровских лила (ФОТО)

256
0

У навечерју празника Свети Апостола Петра и Павла код храма Св. оца Николаја у Милићима, шеснаесту годину заредом обиљежено је паљење петровских лила.

Организована је свечана литија од Трга Рудара до саме цркве Краснице Милићке. Предводили су је свештеници протојереј-ставрофор Љубиша Вујичић и протонамјесник Душко Глигић, парох јеремићки.

Литију су опходили милићки парохијани и нарочито они због којих свијет остаје, а то су дјеца. Неописиво је изразити ту радост и љубав коју осјећају према Цркви. Као и до сада велики број православних хришћана из сусједних општина и парохија из Србије и Црне Горе је узело учешћа, што потврђује да је на људе оставило велики утисак литија, паљење лила, ватромет и сама организација ове свечаности.

У пригодној бесједи отац Љубиша је рекао:
„У нашој хришћанској традицији обичај је да се пале петровске лиле као успомена на Свете апостоле који су ријеч Христову ширили и зато су били прогоњени од многобожаца. Стога су ријеч Христову проносили тајно, у катакомбама, а онда да би хришћани знали да стиже посланица у неко мјесто палили су ватре по оближњим брдима и те ватре су представљале управо ове лиле“.

У част Петровдана уприличен је и пригодан ватромет, трпеза за дјецу, са слаткишима, воћем и соковима. Покровитељ свечаности била је општина Милићи.

Начелник општине Милићи, Марко Савић је поручио да је велика радост што дјеца његују традицију и обичаје којима се чувају српска култура и православна вјера.

Фото и текст: Владимир Еркић

ИЗВОРДеспотовина
Претходни текстПредмет „Добровољачка“: Ганић и остали изјаснили се да нису криви
Сљедећи текстСве спремно за осми „Нектар ок фест“ на Тјентишту