Насловна Најновије Миодраг Петровић Чкаља – краљ комедије

Миодраг Петровић Чкаља – краљ комедије

170
0

Миодраг Петровић Чкаља /1924-2003/, српски глумац и један од најистакнутијих комичара на територији бивше Југославије, рођен је 1. априла 1924. године.

Чкаља се за вријеме Другог свјетског рата налазио у Kултурно-просвјетној екипи 47. дивизије Народноослободилачке војске Југославије, а након рата и демобилизације, уписао је студије ветеринарске медицине Универзитета у Београду.

Године 1946. Чкаља је постао члан Драмског студија Радио Београда, гдје је и почела његова популарност учествовањем у емисији „Весело вече“.

Глумио је и у првој серији Телевизије Београд „Сервисна станица“, од 1959. године.
У тој серији Чкаља се прославио тумачећи лик кувара Јордана. Од 1976. године имао је статус слободног умјетника.

Чкаља је остварио велики број улога на филму и у ТВ серијама.

Најбоље улоге остварио је у серијама „Сервисна станица“, „Љубав на сеоски начин“, „Kамионџије“, „Врућ ветар“, као и у филмовима „Орлови рано лете“, „Бог је умро узалуд“, „Паја и Јаре“, те „Авантуре Боривоја Шурдиловића“.

Чкаља је имао успјешну сарадњу са колегом Мијом Алексићем, такође, истакнутим глумцем и комичарем. Добитник је више награда, међу којим су – Стеријина награда, Седмојулска награда и Нушићева награда за животно дјело.

Посљедње године живота Миодраг Петровић Чкаља провео је тихо, повукавши се из јавног живота. Умро је 20. октобра 2003. у Београду у 80. години.

Њему у част постављена је спомен-плоча 2018. године у Београду.

ИЗВОРсрна, фото 24/7
Претходни текстУ Шековићима у недјељу 2.500 потрошача без струје, краћи прекиди у Власеници и Милићима
Сљедећи текстПетковић: Курти се плаши Вучићеве посјете Космету