Насловна Вијести Митрополит Хризостом: Вјера нас сједињује са страдалим свештеномученицима

Митрополит Хризостом: Вјера нас сједињује са страдалим свештеномученицима

246
0

Митрополит дабробосански Хризостом поручио је данас у Илијашу на Свеепархијском сабору да се српски народ вјером сједињује са страдалим свештеномученицима који су њихови изасланици пред Богом.

„Ми овдје помињемо жртве свештеномученика. Надахњујемо се Божијом љубављу без икакве освете и негативног осјећања и везујући се за ове свијетле примјере ми се снажимо да носимо свој крст“, рекао је митрополит Хризостом у бесједи након парастоса Србима страдалим у Другом свјетском рату и Одбрамбено-отаџбинском од 1992. до 1995. године.

Митрополит Хризостом је захвалио митрополиту цргоногорско-приморском Јоаникију, епископима косовско-метохијском Теодосију и захумско-херцеговачком Димитрију који су данас дошли у Илијаш и заједно са њим служили свету архијерејску литургију.

Владика Јоаникије рекао је да су вјерујући народ и свештенство данас у Илијаш сабрале жртве свештеномученика Петра Дабробосанског и осталих свештеномученика Митрополије дабробосанке.

„Данас смо се сабрали овдје да се надахнемо њиховом вјером. Они нас сједињују са Христом и обједињују нас сабране. Обједињују нас и дају нам снагу, живот и радост и отварају нам пут ка царству небеском“, поручио је митрополит Јоаникије.

У Илијашу се данас одржава Свеепархијски сабор у спомен свештеномученицима пострадалим од 1941. до 1945. године и касније.

Тим поводом митрополити Хризостом и Јоаникије и епископи Теодосије и Димитрије служили су у порти Храма Светог пророка Илије у Илијашу парастос Србима страдалим у Другом свјетском рату и Одбрамбено-отаџбинском од 1992. до 1995. године.

Сабору присуствује свештенство и монаштво Митрополије дабробосанске и велики број вјерника из свих парохија.

Након литургије и парастоса благосиљано је славско кољиво и уприличено ломљење славског колача, а потом је у храмовном дому уприличен ручак.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВучић: Влада ће радити убрзано на путу ка ЕУ, али неће бити антируска
Сљедећи текстЋосић: Српски народ, вјера и црква су вјечни