Насловна Вијести Источно Сарајево Митрополит Хризостом служи на Равној Романији

Митрополит Хризостом служи на Равној Романији

183
0

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служиће јутрос Свету архијерејску литургију у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, најављено је из овог храма.

Служба поводом Дана овог манастира почиње од 9.00 часова.

 Након литургије биће служен помен погинулим борцима, а потом ће у 10.00 бити организовна литија око манастирског храма, те свечана академија која почиње у 11.00 часова.

 У порти манастира биће одржане и 25. „Госпојинске вечери културе“, у организацији соколачке Установе за културу „Перо Косорић“.

 У оквиру ове манифестације своје стихове говориће млади романијски пјесник, те наступити гуслар, три етно-групе и ханпијесачко Културно-умјетничко друштво /КУД/ „Свети Пантелејмон“, речено је Срни у овој установи.

 Посјетиоци свечаности на Равној Романији имаће прилику да погледају и изложбу старих и нових фотографија оригиналне гласиначке народне ношње под називом „Гдје ја стадох, ти продужи“, аутора Марка Радовића из Београда, те присустовати презентацији народне кухиње и романијског меда и љекобиља.

 Код манастира на Равној Романији, како је најављено,у 17.00 часова биће одржано спортско такмичење „Романијски вишебој“ за титулу „Хајдук Романије“ – у гађању ваздушном пушком, скоку удаљ и увис из мјеста, навлачењу клипа и бацању камена.

 Покровитељ манифестације „Госпојинске вечери културе“ је општина Соколац.

 Манастир Светог великомученика Георгија, познат као „Романијска Соколица“ освештан је 2002. године. На унутрашњим зидовима храма уписано је 4.000 имена бораца сарајевско-романијске регије, који су погинули у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПрестаје да ради бенд „Емир Кустурица и Но смокинг оркестра“
Сљедећи текстДанас сунчано и мало топлије, уз развој облачности