Насловна Најновије Мото 24. „Лут феста“ – „Глумац, лутка, анимација“

Мото 24. „Лут феста“ – „Глумац, лутка, анимација“

165
0

Двадесетчетврти Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест 2023“ биће одржан од 24. до 29. септембра у Источном Сарајеву под мотом „Глумац, лутка, анимација“, изјавила је данас Срни продуцент Фестивала Александра Митрић Штифанић.

Она истиче да је завршена селекција представа за овогодишњи фестивал, на чији конкурс се пријавило 25 позоришта, а за такмичарски програм фестивала селектовано је 11 позоришних кућа.

„Ове године на Фестивалу учествују луткарска позоришта из седам земаља – Србије, Републике Српске и Федерације БиХ, Бугарске, Француске, Белгије, Естоније и Јужне Кореје са представама које трагају за новим облицима луткарске умјетности, али не занемарујући традиционалне форме, тежећи модерном, савременом, експерименталном и постмодерном у естетици европског и свјетског луткарства“, прецизирала је Штифанићева.

Према њеним ријечима, мото овогодишњег фестивала је „Глумац, лутка, анимација“, који представљају кључне елементе у представама, а који су опредијелили селектора и директора Фестивала Витомира Митрића у селекцији и у избору овогодишњег фестивалског програма.

Митрић појашњава да глумац покреће лутку и рађа се једно од чуда умјетности луткарског позоришта – чудо оживљавања, јер се рађа живи лик, лутка са карактером.

„Преносом луткареве енергије у предмет који оживљава својим погледом и рукама, луткар вјерује у чаробну моћ анимације, вјерује у моћ лутке. Због тога је лик лутке на сцени увијек спој живог и неживог, динамике и статике, који се наизмјенично преплићу и што је то видљивије гледаоцу, тиме је јача снага магије. Један од услова професионализма глумца луткара јесте слобода да постоји и дјелује по правилима која диктира лутка“, каже Митрић.

Овај фестивал, истиче он, посебно је значајан за развој културе и промоцију Града Источног Сарајева, кога је поставио на мапу најзначајнијих градова свјетског луткарства.

„Традиција дуга скоро четврт вијека, учешће више од 200 ансамбала из 40 земаља свијета, богат такмичарски и пратећи програм, `Лут фест` јасно и недвосмислено именују и карактеришу као једну од најзначајних позоришних манифестација за дјецу у Републици Српској. Изложбе, радионице, мастер клас предавања, промоције и други фестивалски програми, доприносе значају фестивала у свјетским оквирима луткарске умјетности“, нагласио је Митрић.

Овогодишњи пратећи програм 24. „Лут феста“, чији је организаттор Продукција „Форум театар“ Источно Сарајево, обиљежиће округли сто о теми „Очување српског националног, културног и језичког идентитета, кроз традицију луткарског позоришта“ и предавање за васпитаче и педагоге „Примијењено позориште“ као и радионице израде лутака и играње шест луткарских представа.

Састанак Организационог одбора Фестивала планиран је половином августа када ће предсједник Одбора градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић са начелницима општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Пале и члановима Одбора размотрити приједлог програма и донијети одлуку о начину финансирања Фестивала и затварања финасијске конструкције једне од најзначајнијих манифестација за дјецу у Граду Источно Сарајево.

Организатори додају да се очекује и одлука Министарства просвјете и културе Републике Српске о ванредном финансирању овог фестивала.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ петак сунчано уз малу до умјерену облачност
Сљедећи текстПолицијски службеници ПУ ИС даривали крв (Видео)