Насловна Најновије Мустафић: Резолуција о Сребреници неће донијети ништа добро

Мустафић: Резолуција о Сребреници неће донијети ништа добро

60
0

Ибран Мустафић, учесник сребреничких ратних дешавања, оцијенио је да резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН, коју припремају бошњачки и одређени страни фактори, представља ново затезање односа и политизацију, што овим просторима и БиХ неће донијети ништа добро.

„Сматрам да бисмо се морали вратити дијалогу, да у садашњим турбулентним временима у свијету, избјегнемо неко ново зло“, рекао је Срни Мустафић.

Он је указао да би се у супротном поново могло доћи у ситуацију хаоса, јер резолуције попут ове спорне нису обавезујуће, већ обично служе за нове спинове, различита затезања ситуације и продубљивања криза на овим просторима.

Мустафић је рекао да о томе постоје бројни негативни примјери.

„Протеклог рата на овим просторима не би било, да тада није увезен са стране“, рекао је Мустафић.

Према његовим ријечима, да је БиХ острво које не граничи ни са ким, ту би између народа владао мир.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште.

Водећи израелски историчар и стручњак за питања Холокауста Гидеон Грајф, раније је појаснио значење појма „геноцид“, наводећи да се односи „на намјеру једне групе да потпуно уништи други народ“, а Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници, која би требало да буде представљена на сједници Генералне скупштине УН, а београдске „Вечерње новости“ објавиле су да приједлог спорног документа, између осталог, предвиђа да 11. јул постане „међународни дан сјећања на геноцид“, осуду „негирање геноцида“ и захтијева да се кроз „образовни систем на овај начин говори о злочину“.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстДодик у Паризу са француским сенаторима
Сљедећи текстНајмасовније тркачко такмичење у региону “Јахорина Ултра трejл“, слави свој десети рођендан