Насловна Најновије Навршило се сто година од смрти великог српског пјесника

Навршило се сто година од смрти великог српског пјесника

128
0

На данашњи дан 1924. године преминуо је велики српски пјесник Алекса Шантић, аутор антологијских пјесама међу којима су „Остајте овдје“, „Емина“, „Вече на шкољу“, „Не вјеруј“ и „Претпразничко вече“.

Шантић је рођен 1868. године у Мостару, гдје је провео већину живота.

На почетку свог пјесничког стваралаштва био је под утицајем српских пјесника Бранка Радичевића, Јована Јовановића Змаја и Војислава Илића, али је потом изградио властити пјеснички израз, карактеристичан по елегичним и родољубивим мотивима.

Највећу пјесничку зрелост Шантић је достигао између 1905. и 1910. године, када су и настале његове најљепше пјесме.

Шантићева поезија је пуна снажних емоција, љубавне туге, али и бола и пркоса за социјално и национално обесправљен народ, којем је и сам припадао.

Родољубива поезија је поезија родне груде и домаћег огњишта, а стихови неких од Шантићевих најпотреснијих пјесама говоре о патњи оних који заувијек напуштају отаџбину и одлазе у туђину.

Љубавна поезија великог српског пјесника из Мостара, развила се под јаким утицајем севдалинке.

Амбијент његових љубавних пјесама чине баште, бехари, хамами, шадрвани, а дјевојке које се појављају у његовим стиховима су скривене љепоте, окићене ђерданима.

Био је оснивач Српског пјевачког друштва „Гусле“, а потом је изабран за првог потпредсједника мостарског пододбора „Просвјете“. Шантић је припадао мостарском кругу књижевника окупљеном око листа „Зора“, који је покренуо са Јованом Дучићем и Светозаром Ћоровићем.

У Првом свјетском рату аустроугарске власти хапсиле су Шантића, као истакнутог српског националисту.

За дописног члана Српске краљевске академије изабран је 3. фебруара 1914. године.

ИЗВОРсрна, фото илустрација РТРС
Претходни текстСрпска богатија за 23 бебе
Сљедећи текстРадио Републике Српске слави 57. рођендан