Насловна Најновије Наставак суђења за злочине у Добровољачкој

Наставак суђења за злочине у Добровољачкој

177
0

Пред Судом БиХ данас би требало да буде настављено суђење у предмету „Ејуп Ганић и други“ за злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године.

На једном од претходних рочишта свједок Тужилаштва БиХ Дарко Сејмановић испричао је да је ударан по глави када је колона заустављена.

Он је тада био на одслужењу војног рока у Сарајеву, а био је у ауто-транспортном батаљону, те да је тог 3. маја његова јединица била у Лукавици када су добили наређење да крену како би извели припаднике Друге војне области из команде у Сарајеву.

Сејмановић је навео да је путем видио наоружане људе у униформама, дјелимично униформисане и цивиле, као и обиљежја љиљана и зелене беретке.

Колона је, како је навео, заустављена, пришла су им наоружана лица и тражила да предају оружје.

Он је испричао да је у страху заборавио да преда бомбу која му је била на појасу и да је „један“ то видио и почео да му псује. „Замотао је опасач око руке и ударао ме с тим опасачем на којем је била бомба и фишеклија“, присјетио се свједок, додајући да му је крв текла из главе и да и данас има ожиљке.

Свједок је испричао и да су вођени на испитивање и да су се неки официри враћали претучени, али и да се неки нису ни вратили.

За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Српској рођено 25 беба
Сљедећи текстВишеград: Повећан број дјеце у обданишту „Невен“