Насловна Вијести Република Српска Новим улагањима до цјелогодишње туристичке понуде НП Сутјеска

Новим улагањима до цјелогодишње туристичке понуде НП Сутјеска

237
0

Туристичка понуда Националног парка „Сутјеска“, активна је само од маја до септембра због недостатка гријања, а улагањима Владе Републике Српске у туристичке капацитете биће проширена на свих 12 мјесеци, најавила је данас на Тјентишту министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић.

Голићева је истакла да је задужила Републичку дирекцију за обнову и изградњу да уради предрачун грађевинских радова, да би се сагледало који би износ био потребан за санирање капацитета неопходних за нормално одвијање процеса рада.

Она је навела да је хотел „Сутјеска“ девастиран и готово урушен, а треба реновирати и хотел „Младост“ и бунгалове, те ће након предрачуна јавност бити информисана о томе шта је потребно урадити.

Голићева је најавила и да ће обнова магистралног пута Фоча-Шћепан Поље, са одвајањем за Тјентиште, новим мостом преко ријеке Дрине и новом трасом долином Сутјеске почети за двадесетак дана.

„Влада Републике Српске издвојила је средства за почетну фазу 10 и 30 милиона KМ. Прије него што сам дошла на Тјентиште, разговарала сам са директором јавног предузећа `Путеви Републике Српске`, који очекује да за двадесетак дана почну први радови на дионици од Фоче према Тјентишту уз мост, који би био рачвање према Шћепан Пољу и тај тендер је од 30 милиона, што грађани Републике Српске са правом очекују“, рекла је Голићева.

Директор Националног парка „Сутјеска“ Александар Kовач, каже да је крајње вријеме да почне реновирање туристичке инфраструктуре Парка.

Он је истакао да су већ у току предмјерни радови за реконструкцију хотела „Младост“, чији ће капацитети, како је планирано, бити проширени на 200 лежајева.

„Са потпуно замијењеном инфраструктором у складу са енергетском ефикасношћу – фасада, кров, столарија, гријање, тако да омогућимо рад тог капацитета током цијеле године. Да сезона траје не 100 него 350 дана, што значи нова радна мјеста и већи финансијски ефекат, чиме би, не у потпуности, али у већој мјери добили самоодрживост овог ресурса“, рекао је Kовач.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, нагласио је да ће најављени радови на путним дионицама према Шћепан Пољу и мостом преко Дрине према Тјентишту много значити за становништво овог краја.

„Парк природе `Тара`, који је Влада недавно прогласила, и Национални парк `Сутјеска` имаћемо у будућим годинама практично повезане на 15 минута. Мислим да се ради о најзначајнијем привредном и туристичком потенцијалу у овом дијелу Српске, БиХ и Европе. Овим ће бити створени предуслови да цијела Српска живи боље, а самим тим и општине Фоча и Гацко“, рекао је Вукадиновић.

Он је поздравио и најављена улагања у инфраструктуру Националног парка „Сутјеска“, оцијенивши да ће то омогућити знатно боље искориштавање огромних потенцијала тог подручја.

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић, рекао је да је пут Фоча-Тјентиште и даље према Гацку од животног значаја за источну Херцеговину.

„Радови на овој најприоритетнијој дионици од Фоче до Тјентишта крећу ускоро, а такође и овај дио у општини Гацко Врба-Десивој“, рекао је Милинковић.

ИЗВОРсрна, фото Радио Фоча
Претходни текстМитрополит Хризостом служио у цркви у Видрићима
Сљедећи текстВулин: У Хрватској усташа има више него довољно