Насловна Најновије Обиљежено 200 година од рођења Бранка Радичевића

Обиљежено 200 година од рођења Бранка Радичевића

142
0

У Српском народном позоришту у Новом Саду Свечаном академијом обиљежено је 200 година од рођења великог српског песника Бранка Радичевића.

Поводом великог јубилеја говорио је председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је уједно и предсједник Одбора за обиљежавање 200 година рођења великана српске поезије.

Он је изразио задовољство због тога што је ова година у знаку овог јубилеја у чије обиљежавање су укључене многе националне институције, са циљем подсјећања на живот и непролазно дјело Бранка Радичевића.

– Бранко је направио својеврсну револуцију средином 19. вијека, када је послије деценија битисања старог српског пјесништва, које је било помало учмало и једнозначно, успео да својим невеликим, али снажним дјелом, оживи народни дух –  рекао је Мировић.

Предсједник покрајинске владе је истакао да ће, између осталог, током ове године бити реализовани бројни програми у оквиру обележавања јубилеја – Матица српска ће, након двије и по деценије, објавити Сабрана дјела Бранка Радичевића у два тома, док ће дио програма на Вуковом сабору у Тршићу бити посвећен Бранку.

– Бранко је својим стваралаштвом оставио велики траг у нашој књижевности, култури и историји и у народној души, јер, како рече Михиз, увек ће се у темељу нашег пјесништва указати Бранков угаони камен, а ми данас озарени стојимо на том чврстом темељу коме је време уклесало сваки песников стих и одраз у нама за вечност – рекао је Мировић.

Беседу посвећену Бранку и његовом дјелу одржао је српски пјесник, есејиста и прозни писац Драган Јовановић Данилов.

Бранко Радичевић рођен је 1824. године у Славонском Броду, а умро 1853. године у Бечу.

Школовао се у Земуну, Сремским Карловцима, Темишвару и Бечу.

Прве стихове је написао док је похађао Карловачку гимназију, која, заједно са Стражиловом, заузима посебно место утемељено у његовој поезији и поеми „Ђачки растанак“, једном од његових напознатијих дјела.

Поред Јована Јовановића Змаја и Лазе Костића био је најзначајнији пјесник српског романтизма.

Свечаној академији присуствовали су и чланови Владе Србије, Покрајинске владе, Војске Србије, предсједник Матице српске, представници градова и општина, представници удружења књижевника Србије и Републике Српске, ђаци новосадских школа и друге званице.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстСрпској у протекла 24 часа рођено 20 беба
Сљедећи текстПромоцију књиге- збирке пјесама „Буди срећан гдје год да си“