Насловна Магазин Занимљивости Објављене номинације за Златне глобусе: „Опенхајмер“ и „Барби“ главни фаворити

Објављене номинације за Златне глобусе: „Опенхајмер“ и „Барби“ главни фаворити

291
0

Номинације за холувудску филмску и телевизијску награду „Златни глобус“ данас су саопштене пред додјелу 7. јануара 2024. године у Лос Анђелесу.

Филм Грете Гервиг „Барби“ има убједљиво највише, чак девет номинација за награду „Златни глобус“, а само једну номинацију мање има Ноланов „Опенхајмер“.

За седам награда у трци су „Јадна створења“ Јоргоса Лантимоса и „Убиства под цвјетним мјесецом“ Мартина Скорсезеа.

Од драмских филмова за „Златни глобус“ су номиновани „Опенхајмер“, „Убиства под цвјетним мјесецом“, „Маестро“, „Прошли животи“, „Подручје интересовања“ и „Анатомија пада“, а од комедија или мјузикла „Air“, „American Fiction“, „Barbie“, „Holdovers“, „May December“ и „Poor Things“.

За најбољи филм ван енглеског говорног подручја су номиновани „Anatomy of a Fall“, „Fallen Leaves“, „Io Capitano“, „Past Lives“, „Society of the Snow“ и „The Zone of Interest“.

За најбољег режисера номиновани су Бредли Купер за филм „Маестро“, Грета Гервиг за „Барби“, Кристофер Нолан за „Опенхајмера“, Мартин Скорсезе за „Убиства под цвјетним мјесецом“, Јоргос Лантимос за „Јадна створења“ и Селин Сонг за „Прошли животи“.

За најбољи сценарио номиновани су „Грета Гервиг и Ноа Маумбах за „Барби“, Тони Мекнамара „Јадна створења“, Кристофер Нолан за „Опенхајмера“, Ерик Рот и Мартин Скорсезе за „Убиства под цвјетним мјесецом“, Селин Сонг за „Прошле животе“ и Џастин Трит и Артур Харари за „Анатомију пада“.

Драмски глумци у трци за „Златни глобус“ су Бредли Купер у „Маестру“, Леонардо Дикаприо за „Убиства под цвјетним мјесецом“, Колман Доминго за “Рустин“, Килијан Марфи у „Опенхајмеру“, Бари Кеган “Saltburn“ и Ендрју Скот у “All of Us Strangers“.

За најбоље глумице у драми номиноване су Анет Бенинг у „Nyad“, Лили Гледстон у „Убиствима под цвјетним мјесецом“,
Сандра Хилер у „Анатомији пада“, Грета Ли у „Прошлим животима“, Кери Малиган у „Маестру“ и Кајли Спени у „Priscilla“.

У категорији најбољи музички филм или комедија такмиче се „Барби“, „Јадна створења“ “American Fiction”, “The Holdovers”, “May December” i “Air“.

За најбољу драмску серију такмиче се „1923“, „Круна“, „Димпломат“, „The Last of Us“, „The Morning Show“ и „Succesion“, а међу комедијама „Abbot Elementary“, „Barry“, „The Bear“, „Jury Duty“, „Само убиства у згради“ (Оnly Murders in the Building) и „Тед Ласо“.

За најбоље драмске телевизијске улоге су номиновани од глумица Хелен Мирен за „1923“, Бела Ремзи у „The Last of Us“, Кери Расел у „The Diplomat“, Сара Снук у „Succession“, Имелда Стаунтон у „Круни“ и Ема Стон у „The Curse“.

Од глумаца у конкуренцији су из серије „Succession“ Брајан Кокс, Кјеран Калкин и Џереми Стронг, Гери Одлмен у „Slow Horses“, Педро Паскал у „The Last of Us“ и Доминик Вест у „Круни“.

ИЗВОРАгенције
Претходни текст„Сеоским сокацима“ – гост Недељко Жугић (Видео)
Сљедећи текстСарајево: Отказани бројни летови због густе магле