Насловна Најновије Одата почаст страдалима у Шумарицама: Учити из прошлости ради боље будућности

Одата почаст страдалима у Шумарицама: Учити из прошлости ради боље будућности

129
0

Премијер Србије Ана Брнабић истакла је да сјећање на страдале ученике и професоре током Другог свјетског рата у Шумарицама увијек подсјећа на важност мира и солидарности међу људима.

– Учимо из прошлости како бисмо градили бољу будућност – поручила је Брнабићева, која је присуствовала обиљежавању 82 године од стријељања око 3.000 цивила, углавном ђака, у Другом свјетском рату у Крагујевцу.

Прво је јутрос служена литургија у Храму Светих новомученика крагујевачких у Шумарицама, затим молебан Светим новомученицима крагујевачким, а одржан је и традиционални „Велики школски час“.

Крагујевачки октобар или Крагујевачки масакр је стравични злочин који су над цивилним становништвом Крагујевца и околних села починиле окупационе снаге нацистичке Њемачке 19, 20. и 21. октобра 1941. године.

Њемачки окупатори су 21. октобра 1941. године, у знак одмазде због акције покрета отпора у којој је убијено 10 и рањено 26 војника њемачког Вермахта, стријељали 2.796 цивила из Крагујевца и околних села, међу којима је било 300 ђака и професора Прве крагујевачке гимназије и петнаесторо дјеце између осам и 15 година.

Њемачки командант Франц Беме је 10. октобра издао наредбу да се за једног убијеног њемачког војника стријеља 100 људи, а за једног рањеног 50.

Наредба о стријељању 100 грађана за једног Нијемца важила је само за Србију, јер је Хитлер зазирао од српског отпора, сјећајући се Првог свјетског рата.

У спомен на жртве стријељања, цијели простор Шумарица претворен је у спомен-парк.

Меморијални комплекс обухвата 352 хектара, а око њега води кружни пут дужине седам километара који иде ка долинама Ердоглијског и Сушичког потока, гдје су стријељања извршена.

ИЗВОРртрс
Претходни текстНа будванској плажи „Јаз“ спасено младунче делфина (ВИДЕО)
Сљедећи текстДодик: Српским јединством послана јасна порука