Насловна Најновије Од доласка Куртија повећање броја етничких напада на Србе за 300 одсто

Од доласка Куртија повећање броја етничких напада на Србе за 300 одсто

114
0

Предсједник Србије Александар Вучић, истакао је у обраћању пред Савјетом безбједности УН, да је од доласка Аљбина Куртија на власт, број етничких напада на Србе повећан за триста одсто.

„На територији Косова и Метохије спроведено је 669 етнички мотивисаних напада, што је повећање од 300 одсто“, рекао је Вучић.

Он је подсјетио и на притиске на Српску православну цркву, невраћање земљишта манастиру Високу Дечани који је на листи Унеско угрожених културних знаменитости и обезбјеђује га Кфор.

Вучић је нагласио да је тешка ситуација на Косову и Метохији, знатно погоршана након избора у априлу.

Он је навео и да су избори у Покрајини одржани у потпуно недемократским условима, а да су нелегитимни албански градоначелници, насилно запосјели локалне самоуправе уз помоћ тешко наоружаних припадника наводне специјалне полиције, односно припадника веома добро наоружаних албанских оружаних формација.

Указао је да је затим услиједило уклањање симбола Србије и истицање обиљежја такозваног Косова, а Србима, који су до тада радили у локалним самоуправама, забрањено је да приступе својим радним мјестима, док су сами објекти општина ограђени и опасани бодљикавом жицом.

„Оваква ситуација довела је до мирних протеста Срба, на које су албанске оружане групације реаговале тако што су 29. маја ранили више од 50 Срба“, навео је Вучић и напоменио да ниједан припадник такозваних оружаних косовских снага није одговарао за насиље над Србима.

Према његовим ријечима, у тим догађајима из ватреног оружја је рањено четворо Срба, а један учесник протеста, Драгиша Гаљак, рафалом из аутоматског оружја упуцан је у леђа.

Он је навео да је у тим догађајима дошло је и до рањавања припадника КфОР-а, који су из неразумљивих разлога намјерно или ненамјерно практично омогућили спровођење циљева Аљбина Куртија.

Такође, подсјетио је и на обавезу Приштине да формира Заједницу српских општина. „Уместо да створи услове за опстанак Срба на Косову и Метохији, Приштина спроводи системске мере да отежа живот Србима“, рекао је Вучић.

Говорећи о понашању такозване косовске полиције, Вучић је истакао да те оружане групе спроводе произвољна хапшења у срединама гдје живе Срби, масовно застрашивање, заустављају их, спроводе понижавајући третман, постављају контролне пунктове на разним мјестима, неоправдано отварају ватру.

Навео је и примјере уништавања гробаља, насртаја на манастирску имовину.

„Према резолуцији 1244, оружане групе Албанаца требало је да буду демилитаризоване. Постоји и забрана њиховог реформисања у било ком облику“, подсјетио је Вучић и навео да то никако није случај и да оружане групе малтретирају српске цивиле.

Према његовим ријечима, само прошле године због тог насиља Приштине, више од 14.000 Срба напустило је Косово и Метохију.

Вучић је рекао и да је од Србије тражено да смањи број припадника војске и да је Београд одмах испунио захтјеве, док је Приштина опремљена модерним наоружањем.

Он је подсјетио и на обавезу Приштине да формира Заједницу српских општина, што такође није испуњено.

Нагласио је да је Србија посвећена поштовању Повеље УН, Резолуције 1244, међународног права и да се труди да буде стуб стабилности на Балкану.

„Обратили смо се Савету безбедности избегавајући било какве једностране акције“, нагласио је Вучић и захвалио земљама које су осудиле најновије потезе Приштине у вези са укидањем динара.

Он сматра да је рјешење да се прекину све мјере које стварају неподношљиве услове живота за Србе.

Обраћајући се на сједници Савјета безбједности УН, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да се ради о „лажним оптужбама“.

EU mjere protiv Aljbina Kurtija | Info | Svijet

Говорећи о одлуци о укидању динара, рекао је да она не спречава српске власти да пружају финансијску помоћ Србима на Косово и Метохији, да се њоме „не забрањује увоз динара ништа више него што се забрањује увоз долара или фунте“.

Ову прилику Курти је искористио да каже и како је Србија „једина земља која није увела санкције Русија“, те је назвао „руским тројанским коњем у борби против демократских земаља“.

ИЗВОРсрна, фото ANADOLIJA/ERKIN KEÇI
Претходни текстВучић: Намјерно креирани неподношљиви услови за живот Срба на Косову и Метохији
Сљедећи текстЗијаде: Једнострани потези имају посљедице на терену