Насловна Најновије Од сутра на рецепт доступни нови лијекови

Од сутра на рецепт доступни нови лијекови

364
0

Осигураним лицима Фонда здравственог осигурања Републике Српске од сутра, 15. јануара, у апотекама на рецепт ће бити доступне нове терапије и то за хипертензију, хроничну опструктивну болест плућа, улцерозни колитис и хемофилију, а уводе се и двије нове фармацеутске услуге.

На Листу А лијекова који се издају на рецепт уврштени су лијекови „аклидинијум бромид, формотерол“ прашак за инхалирање којег користе обољели од хроничне опструктивне болести плућа и лијек „месалазин ректална суспензија“, који се примјењује код акутних фаза улцерозног колитиса. Ријеч је о ефикасним терапијама захваљујући којима се смањује потреба за хоспитализацијама пацијената. Такође, на Листу А су уврштени и рекомбиновани фактори коагулације („мороктоког алфа“ и „симоктоког алфа“) које користе обољели од хемофилије. Наиме, ови лијекови су од раније доступни обољелима, али само у УКЦ-у Републике Српске, јер се налазе у Програму лијекова и набавља их Фонд путем јавних набавки. Како би се олакшало обољелима, нарочито из других крајева Српске, да не морају да долазе у УКЦ Српске само ради терапије, уврштавањем ових лијекова и на Листу лијекова који се издају на рецепт, они ће убудуће бити доступни обољелима од хемофилије и у апотекама. Дакле, на овај начин побољшаћемо и олакшати доступност терапија пацијентима, чему ФЗО Републике Српске, уз увођење нових терапија, константно тежи.

На Листу Б уврштен је лијек „зофеноприл“ за хипертензију, који доприноси бољој контроли пацијената, што дугорочно резултира смањењем развоја компликација. Овај лијек пружа додатну заштиту срца и крвних судова. Напомињемо да за лијекове са Листе Б сва осигурана лица учествују у трошковима у износу од 50 одсто цијене лијека и нико није ослобођен плаћања. За референтне лијекове са Листе А ФЗО РС у потпуности сноси трошкове за осигуранике који су ослобођени плаћања партиципације, док остали плаћају партиципацију у износу од 10 одсто цијене лијека.

Када је ријеч о фармацеутским услугама, од 15. јануара Фонд ће за осигурана лица финансирати двије нове услуге у апотекама и то фармацеутску услугу израде подијељених прашкова и услугу израде сирупа. Ове услуге су уведене јер дозе и облици појединих лијекова нису прилагођени дјечијем узрасту, те дјеца не могу да их користе. Наиме, многи лијекови који се налазе на нашим листама доступни су само у облику чврстих фармацеутских облика које млађа дјеца не могу да прогутају, а и дозе нису прилагођене за дјецу. Из тог разлога, ФЗО ће почети финансирати поменуте услуге магистралне израде лијекова у виду прашкова или сирупа, а како би се дјеци обезбиједиле потребне прописане терапије.

Овим проширењем Листе лијекова ФЗО Републике Српске је наставио праксу да се почетком сваке године уводе нови лијекови на рецепт, како би се грађанима повећала доступност терапија које финансира обавезно здравствено осигурање, односно како би осигураници што мање новца издвајали за лијекове и како бисмо унапређивали здравствену заштиту наших осигураника.

ИЗВОРртрс
Претходни текстКиша у већини предјела, увече снијег
Сљедећи текстЛовачко вече окупило 350 ловаца из Српске и Србије