Насловна Најновије Општина Вишеград добитник Повеље „Брвно“

Општина Вишеград добитник Повеље „Брвно“

176
0

Општина Вишеград добитник је овогодишње Повеље „Брвно“ која је данас уручена начелнику општине Младену Ђуревићу на 14. Сабору Тасића одржаном у селу Бијела код Вишеграда.

Ђуревић је истакао да му је част примити ову повељу, која се сваке године уручује појединцима или установама.

Повеља је специјално урађена од комада даске од лучевог брвна, којим су прије више од стотину година грађене куће Тасића у Бијелој.

„У име општине Вишеград и у своје име желим свим Тасићима да се захвалим што су знали да цијене све оно што општина Вишеград ради и помаже ово мјесто, конак и цркву. Наставићемо и у наредном периоду да помажемо јер видјети окупљену фамилију на једном мјесту је велики догађај за нас као народ“, истакао је Ђуревић у изјави новинарима.

Он је напоменуо да су села из године у годину све више пуста и да овакви сабори треба да подстакну све који су отишли са села да се враћају.

Момир Тасић рекао је да је из села отишао 1975. године и да је срећан што сада има гдје да се врати и да се дједовини одужи.

„Доћи ће време да се враћамо, тако да ови сабори много значе. Велика је ствар да обновимо села“, поручио је Тасић.

Бранислав Тасић рекао је да је од првог дана активиста сабора, те да је добровољним прилозима помагао колико је могао.

„Дајем примјер мојим сународницима из села да сви треба да преузму обавезе на себе да би ово опстало. Ми смо ово направили, заживело је и треба да чувамо нашу традицију коју смо изградили“, истакао је Тасић.

Старјешина братства Радоје Тасић је рекао да је деценијска жеља братства Тасић да се окупе на Сабору остварена 2009. године, када је донесена одлука да се гради црква брвнара.

„Цркву градимо још, она је направљена од осам срушених кућа брвнара. Свако брвно има историју стару око 100 година. Црква је већ стара више од 100 година иако је прављена 2010. године. Циљ одржавања сабора није само да се молимо Богу у Цркви, него да натјерамо људе да обнове своје куће и окућнице“, истакао је Тасић.

Он је нагласио да је 90 одсто кућа било зарасло у коров када су почели са Сабором, а да данас ниједна кућа није зарасла.

„Имамо и примјере младих који су дошли у село, обновили куће и проводе овдје одмор. Тасићи су постали и туристичка атракција јер доста људи дође викендом у порту храма“, навео је Тасић.

Он је напоменуо да у порти има Тасијин конак гдје ће бити собе за монахе, музеј Тасића, интернет радио Дабробосанске епархије и народни дом.

Саборовање је почело литургијом у Храму Христа Спаситеља којој су присуствовали сабораши и њихови гости.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОтовић и Ивковић нови играчи Романије
Сљедећи текстЗемљотрес у Хрватској