Насловна Вијести Република Српска Остојић: Реформа Института БиХ или процес тражења несталих вратити у надлежност Српске

Остојић: Реформа Института БиХ или процес тражења несталих вратити у надлежност Српске

178
0

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић сматра да је процес тражења несталих Срба у застоју од формирања Института за нестала лица БиХ 2008. године, због чега је потребно реформисати управљачку структуру Института или тај процес вратити у надлежност Српске.

Остојић је навео да податак да су у току ове године идентификована свега четири лица српске националности показује колики је нерад у Институту за нестала лица БиХ.

Он је истакао да је, док је процес тражења несталих Срба био у надлежности Републике Српске, у току једне године вршено 100 до 200 идентификација.

– У Институту за нестала лица БиХ постоји опструкција у проналажењу жртава српске националности. Тренутно у Републици Српској потражујемо још 1.652 нестала српска војника и цивила – рекао је Остојић Срни, поводом обиљежавања Дана погинулих и несталих Републике Српске.

Када је ријеч о процесуирању ратних злочина почињених над Србима у БиХ, Остојић каже да правосуђе на нивоу БиХ има двоструке аршине, јер ради у корист Бошњака, а на штету српског народа у БиХ.

– Правосуђе на нивоу БиХ наставља праксу Хашког трибунала да су за сва ратна дешавања на простору БиХ једино кривци Срби, док су друга два народа приказана као жртве рата – истакао је Остојић.

Остојић наглашава да ово показује вид ујудурме против српског народа и покушај дијела међународне заједнице да оправда своју кривицу за избијање ратних сукоба на овом простору и своје учешће у протеклом рату.

Дан погинулих и несталих Републике Српске данас ће бити обиљежен у Петрову на Озрену.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДонација књига за два болничка одјељења
Сљедећи текстПриказан филм „Пут Срба са Неретве“