Насловна Магазин Култура Отворена ,,Вишеградска стаза“

Отворена ,,Вишеградска стаза“

357
0

Рециталом „Игроказ из Андрићевих дјела“, који су извели ученици Средње школе „Иво Андрић“, почела је манифестација „Вишеградска стаза“, посвећена овом нобеловцу.

Након рецитала, положено је цвијеће на спомен-обиљежје овом нобеловцу крај вишеградске ћуприје, као и на споменик Андрићу у Андрићграду.

Избор текстова за рецитал припремила је професор српског језика и књижевности Радмила Трифковић која је рекла да су издвојили дијелове текста који показују колика је била Андрићева повезаност за мјесто гдје одрастао.

„Као и увијек када корачамо Вишеградском стазом и овога пута смо се сјетили колико је та стаза била значајна у Андрићевом животу, стаза којом је први пут проходао и која је у његовом животу оставила неизбрисив траг“, нагласила је Трифковићева.

Директор Средњошколског центра „Иво Андрић“ Драгана Зечевић рекла је да су за ову прилику ученици школе заједно са професорицом припремили пригодан културно-умјетнички програм у част нобеловцу.

„Иво Андрић је дио свог дјетињства провео у нашем граду, а и након тога је у више наврата долазио у посјету. У роману `На Дрини ћуприја`, Андрић је на сликовит начин описао нашу касабу и људе који су живјели у њој, и на тај начин је учинио свјетски познатом“, истакла је Зечевићева.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да се традиција и квалитет ове манифестације, посвећене лику и дјелу Иве Андрића, сврставају у ред најзначајнијих културних манифестација које, осим књижевности, афирмишу и друге области културе.

„Данас смо окупљени да се сјетимо непролазног дјела нашег нобеловца и вјерујем да ће `Вишеградска стаза` и убудуће бити мјесто окупљања књижевника, пјесника и других умјетника и стваралаца, јер је то наша обавеза према великом књижевнику и умјетнику“, истакао је Ђуревић.

Манифестација „Вишеградска стаза“ биће свечано отворена вечерас у 19.00 часова у Дому културе у Вишеграду.

ИЗВОРсрна
Претходни текст,,Jahorina HOT“ фестивал од 1. до 3. јула
Сљедећи текстРастају се два једина ђака подручне школе