Насловна Најновије Очекује се производња на прошлогодишњем нивоу

Очекује се производња на прошлогодишњем нивоу

174
0

Са подручја општине Соколац током протеклих девет мјесеци мљекарама је испоручено укупно 2.504.000 литара сировог млијека, што је за око 80.000 литара мање него лани, али се очекује да ће до краја година производња бити у прошлогодишњим границама, рекао је Срни виши стручни сарадник за пољопривреду у тој општини Славиша Кнежевић.

Кнежевић је нагласио да је умањење забиљежено у јуну и јулу када је производња млијека пала у односу на исте мјесеце у претходној години због суше која је имала веома негативан утицај на млијечност музних грла из више разлога.

Он је истако да се већ у августу и септембру захваљујући кишним периодима стање у производњи млијека поправило у односу на исте мјесеце 2021. године, те се с обзиром на то очекује да ће количина произведње млијека бити у границама претходне године.

„Вјероватно би производња млијека била убједљиво мања, да није општина Соколац у битном моменту из буџета подржала мљекаре исплатом премија од 10 фенинга по литру испорученог млијека“, истакао је Кнежевић.

Он је додао да је општина Соколац у буџету за ову годину планирала 250.000 КМ за овај вид подстицаја пољопривредницима и да је до сада исплата премија за млијеко била редовна, што је много помогло да се овај вид производње одржи.

Удружење произвођача млијека и млијечних прерађевина „Благо Романије“ окупља скоро 200 мљекара са подручја општине Соколац.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик на локацији реконструкције пута Невесиње-Мостар
Сљедећи текстУ току санација куполе на Храму Преображења Господњег у Пофалићима