Насловна Најновије Оштре реакције из Српске: Срби неће допустити да Шмит проводи диктатуру

Оштре реакције из Српске: Срби неће допустити да Шмит проводи диктатуру

154
0

Након што је Кристијан Шмит затражио од високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља да изврши притисак на Београд и Подгорицу, како функционери Србије и Црне Горе не би присуствовали обиљежавању Дана Републике Српске, 9. јануара, из Српске оштре реакције. Српска никоме неће дозволити да јој забрани да слави 9. јануар, а наредне године то ће бити празник свих Срба.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, каже да је Кристијан Шмит дошао да овдје заводи диктатуру, али да то Срби неће допустити, па ће и свој празник, Дан Републике, славити још поносније.

– Српска никоме неће дозволити да јој забрани да слави 9. јануар, и наредне године то ће бити празник свих Срба. Славићемо још поносније и радосније, него до сада и тек ћемо видјети ко ће све доћи да увелича то славље – поручио је Будимир.

Народни посланик Срђан Мазалица, каже да Шмитове одлуке немају никакве везе с правом.

– Оне су у намјери да утичу на Републику Српску и да смање наше надлежности и утичу негативно на очување нашег идентитета. Због Шмита Њемачка не треба да буде непријатељ Српске. Управо супротно, а велики број наших људи који ради у тој држави требало би да буду мост између Српске и Њемачке – истакао је Мазалица.

Милош Шолаја, професор међународних односа, Факултет политичких наука УНИБЛ, истиче да је то само један доказ да се жели ићи даље у реализацији нечег што све више личи на протекторат.

– Можда се све ово не испољава грубом силом, али се појављује као облик којим се управља БиХ, деградирајући на тај начин и саму БиХ доводећи је до апсурда – истакао је Шолаја.

Он сматра да ће то имати далекосежније посљедице, него што то изгледа на први поглед, чак и у ситуацији да се то не реализује.

– Осим тога, треба имати неке извршне инструменте којима би се та одлука реализовала, а Шмит их нема ни за БиХ, камоли за Србију и Црну Гору – додао је Шолаја.

ИЗВОРртрс
Претходни текстУ Сарајеву разбијен излог још једне пекаре „Мања“
Сљедећи текстУ Вишеграду промовисана књига „Благоје Јововић – српски херој у вучијој јазбини“