Насловна Најновије Патријарх Порфирије данас и сутра у Мркоњић Граду

Патријарх Порфирије данас и сутра у Мркоњић Граду

123
0

Његова светост патријарх српски Порфирије, боравиће данас и сутра у посјети Мркоњић Граду, поводом освештања обновљеног Храма Рођења Пресвете Богородице, који је тешко оштећен у посљедњем рату 1995. године, када га је гранатирала хрватска војска.

Патријарх Порфирије ће данас у 17.45 часова присуствовати свечаној доксологији, која ће бити служена у част његовог доласка, као и вечерњем богослужењу.

Сутра у 9.00 часова патријарх Порфирије служиће Свету архијерејску литургију, након које ће у 13.00 часова бити приређен културно-умјетнички програм, објављено је на сајту Српске православне цркве /СПЦ/.

Старјешина Храма Рођења Пресвете Богородице Саво Јанковић, рекао је Срни, да је овај храм увијек дијелио судбину српског народа овог краја и страдао са њим и истакао да је посјета српског патријарха од великог значаја и велики благослов.

„Долазак патријарха Порфирија има велики значај и даје снагу свима нама, да нас поучи, да нас благослови и да нам да снаге да наставимо са добрим и честитим дјелима“, истакао је протојереј-ставрофор Јанковић.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић, позвао је становнике овог мјеста, али и све вјернике, да достојанствено, у што већем броју, дочекају патријарха Српске православне цркве.

Вођевић је за Срну рекао да општина заједно са црквеном општином учествује у организацији посјете патријарха Порфирија.

„Повод посјете је освештање обновљеног Храма Рођења Пресвете Богородице, а важно је истаћи да су у обнови учествовале институције, привредници и бројни грађани“, нагласио је Вођевић.

Храм Рођења Пресвете Богородице подигнут је на мјесту древне црквице која је изгорјела у пожару, а који је 1883. године захватио Варцар Вакуф – како се некада звао овај град.

То се десило 3. септембра када је у 3.00 часа ујутру букнуо јак пожар, који је, између осталих градских драгоцјености, однио и православну цркву.

Страдања за вријеме Другог свјетског рата нису мимоишла ни Богородичин храм, те је обнављан и у времену од 1953. до 1960. године.

Храм је ново страдање доживио у посљедњем рату, када су га непријатељске јединице xрватске војске 1995. године гранатирале и запалиле, али вољом Божијом није изгорио.

У обнови, која је почела 2013. године, учествовали су парохијани, локална заједница, као и републичке институције.

Храм је покривен бакром, постојећи стубови су ојачани новим бетонским стубовима, урађене су квалитне камене фасаде, камени подови и уведено гријање.

ИЗВОРсрна, фото Аваз.ба
Претходни текстСкоро 60% регистрованих возила у Српској старије од 15 година
Сљедећи текстЛавров: Пропадају напори да се Русија изолује