Насловна Најновије Патријарх српски Порфирије предводи литију ка гробљу

Патријарх српски Порфирије предводи литију ка гробљу

257
0

Његова светост патријарх српски Порфирије предводи литију која је кренула од цркве Успења Пресвете Богородице до гробља у Братунцу, гдје ће служити парастос за 3.267 убијених Срба са подручја средњег Подриња и Бирча.

У литији су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, предсједник Владе Републике Радована Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, изасланик српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Бошко Томић.

Учесници литије су и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ,
начелници општина регије Бирач, градоначелник Зворника, предсједник општине Љубовија и велики број грађања Подриња, те велики број архијереја, свештенства и вјерника.

Претходно је патријарх служио Свету архијерејску литургију у храму Успења Пресвете Богородице уз саслужење Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома и више архијереја Српске православне цркве.

Помен ће на братуначком гробљу бити служен свим српским жртвама поводом 31 године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Након парастоса званичници ће положити цвијеће и вијенце код Централног спомен-крста на братуначком гробљу. 

Претходни текстАудиција за Омладински музички фестивал „Источна Илиџа 2023“
Сљедећи текстШеранић посјетио дјецу у Бечићима