Насловна Најновије Петровић: Цијена струје у Српској и даље најнижа у региону

Петровић: Цијена струје у Српској и даље најнижа у региону

127
0
Цијене електричне енергије у Републици Српској и даље су најниже у региону, изјавио је данас генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић и навео да је за готово 90 одсто грађана очувана иста цијена струје и након увођења нових тарифа, којим су заштићени потрошачи који мање троше.

 

Петровић је појаснио да су нове тарифе успостављене да би се заштитили грађани који троше мање електричне енергије и домаћи електроенергетски систем, а да ће они који троше више од 1.500 киловат-часова мјесечно имати веће цијене.

– Грађани у Српској и даље плаћају струју 29 евра по мегават-часу, а привреда 65 евра, док на примјер у Хрватској плаћају до 58 евра, а у Словенији још скупље – рекао је Петровић на годишњој конференцији за новинаре и навео да такве тарифе постоје и у Србији и Хрватској, а уводи их и Федерација БиХ.

Он је појаснио да цијену дистрибутивне мрежарине која утиче на цијену струје не одређује ЕРС него Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске на основу производног микса, који је промјењив, а од чега зависе ти трошкови.

Извршни директор за снабдијевање ЕРС-а Зоран Вуковић појаснио је да се енергетска криза из Европе због сукоба у Украјини прелила и на домаћу електропривреду због чега су цијене струје на тржишту прошле године „отишле у небо“ и достизале и до 1.000 евра по мегават-часу.

Он је истакао да је потрошачи у Српској, међутим, нису осјетили ту енергетску кризу и да их је ЕРС снабдијевао по цијенама које су најповољније у региону, док су многи потрошачи у региону и Европи имали чак и рестрикције и поскупљење струје по неколико пута.

Вуковић је навео да је ЕРС, насупрот томе, домаћим потрошачима из јавног снабдијевања електричну енергију испоручивао по цијени од само 55,4 КМ по мегават-часу и тако их субвенционисао са 192 милиона КМ, што је био огроман удар на ЕРС, али ће и ове године субвенционисати домаћи конзум са око 55 милиона КМ.

Он је појаснио да су због заштите електроенергетског система морале да се уведу блок тарифе и опсези потрошње, наводећи да ЕРС не може да субвенционише нерационалну потрошњу за оне који троше више од 1.500 киловат-часова струје мјесечно јер би онда морали куповати скупу струју на тржишту, а било би и испада на мрежи.

 
 
ИЗВОРсрна
Претходни текстСаопштење организација проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата са подручја општине Власеницa
Сљедећи текстВласеница: Поводом васкршњих празника уприличен свечани ручак