Насловна Најновије Писмо подршке предсједнику Српске од амбасадора и генералних конзула

Писмо подршке предсједнику Српске од амбасадора и генералних конзула

324
0

Амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа упутили су отворено писмо подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику због, како су нагласили, скандалозне одлуке Тужилаштва БиХ да подигне оптужницу против њега као предсједника Републике Српске.

У писму се истиче да „чињеница да је Тужилаштво подигло оптужницу на основу правног насиља лажног високог представника Кристијана Шмита уз притисак Амбасаде САД у БиХ, говори да је ријеч о тиранији и стању најсличнијем окупацији.

Само у пораженим земљама, наводи се у писму, окупатор узурпира институције државе и намеће своју вољу као законе мимо демократских процедура.

„Овдје више не говоримо само о кршењу Бечке конвенције о дипломатским односима и њеном члану 41 о немијешању у унутрашња питања државе пријема, него говоримо о ширем узурпирању институција и усмјеравању истих на урушавање политичког система БиХ.

То веома подсјећа на окупацију и посљедњом одлуком Тужилаштва БиХ уз притисак једног дијела међународне заједнице, Ви сте, нажалост, постали предмет ове тираније и самовоље домаћих марионета и страних узурпатора“, указали су амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа.

Они су истакли да исто посматрају и бесмислене и свакако злонамјерне санкције САД и Велике Британије које су подигнуте против предсједника Српске, српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића, министара Милоша Букејловића и Алена Шеранића, директора Драгана Станковића и других, које само означавају слабост сила у заласку, никако право и правду, те с тога нису обавезујуће.

С тим у вези, ми, потписани српски амбасадори и генерални конзули БиХ, желимо да искажемо подршку Вама и комплетном руководству Републике Српске, те ћемо у наредном периоду у државама пријема, међународним организацијама и државама које нерезидентно покривамо активно информисати да су наведене мјере против највиших званичника Републике Српске тиранске, антидемокаратске и антицивилизацијске.

Истицаћемо да Савјет безбједности УН није именовао високог представника у БиХ, те да Кристијан Шмит представља узурпатора који нарушава правни поредак БиХ, а никако легалног и легитимног представника међународне заједнице изабраног прописаним процедурама Дејтонског мировног споразума.

Наглашавати важност одласка страних судија Уставног суда БиХ и затварање ОХР-а који већ 27 година урушавају владавину права у БиХ и врше прекрајање правног и политичког система БиХ мимо демократских процедура“, наглашава се у писму.

Амбасадори и генерални конзули су најавили да ће појашњавати да мјере САД, Велике Британије и дијела ЕУ урушавају уставни поредак БиХ, те борити се за уставни поредак БиХ прописан Дејтонским мировним споразумом и на сваки покушај његовог нарушавања од дијела међународне заједнице и унутрашњих хегемонистичких снага, хитно упозоравати државе пријема, међународне организације и државе које нерезидентно покривају.

– Потцртаваћемо уставну позицију Републике Српске у оквиру БиХ и појашњавати домаћинима да борба за Дејтонским споразумом прописану аутономију не представља сецесионизам. Образлагати да ови принципи могу једино да сачувају дејтонску БиХ, а да све тиранске, антидемократске, окупаторске и антицивилизацијске методе могу довести до дисолуције БиХ –  истиче се у отвореном писму подршке предсједнику Републике Српске.

С обзиром на то да све наведене активности посматрају као борбу за уставни поредак БиХ и позиције Републике Српске и српског народа у оквиру БиХ, амбасадори и генерални конзули из реда српског народа нагласили су да неће никада прихватити да раде супротно наведеним принципима.

Писмо подршке потписали су амбасадори и генерални конзули БиХ: Александар Врањеш, Биљана Гутић Бјелица, Бојан Вујић, Бојан Ђокић, Бојана Кондић Панић, Боро Бронза, Вера Сајић, Драган Вуковић, Драган Јаћимовић, Душко Ковачевић, Жељко Самарџија, Ковиљка Шпирић, Милорад Живковић, Синиша Бенцун, Синиша Берјан и Татјана Телић.

Тужилаштво БиХ подигло је у петак оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДодик: Извршићу максималну хомогенизацију српског народа и Српске
Сљедећи текстАтлетичари „Црвене звезде“ на припремама на Сокоцу