Насловна Вијести Република Српска Полагање цвијећа код бивших логора за Србе

Полагање цвијећа код бивших логора за Србе

211
0

Активисти Удружења грађана „Источна алтернатива“ Републике Српске данас ће посјетити српска стратишта и положити цвијеће код бивших логора за Србе у Сребреници током Одбрамбено-отаџбинског рата.

„Полагање цвијећа и одавање почасти биће у 11.00 часова испред бивших логора у згради Основног суда и бивше полицијске станице у Сребреници“, наведено је у саопштењу овог удружења.

Предсједник Удружења Војин Павловић рекао је Срни да је разлог зашто 13. јула одају почаст убијеним Србима у сребреничким логорима је тај што се тог датума 1992. године сазнало да је група Срба, који су живи заробљени на Петровдан у селу Залазје, одведена у Сребреницу.

„Касније је потврђено да су одведени у бившу зграду полиције гдје су испитивани, мучени и ту им се губи траг. Десет несталих још није пронађено“, појаснио је Павловић.

Из Удружења позивају чланове породица погинулих, логораше и српски народ из Сребренице да им се придруже и да заједно одају почаст Србима мученим и убијеним у логорима у овом мјесту.

„У тим казаматима провођене су тортуре и убијани заробљени, али и Срби који су на почетку рата остали у Сребреници лојални тадашњој муслиманској власти, од којих скоро нико није преживио“, рекао је Павловић.

Он је навео да се истине не треба плашити, а истина је да су у тим објектома-логорима убијени Срби и да они већ тринаест година, 13. јула, одају почаст тим жртвама, прислужују свијеће за покој душа убијених и полажу цвијеће код тих објеката.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДанас Павловдан
Сљедећи текстСрпска богатија за 23 бебе