Насловна Вијести Република Српска Полагање цвијећа код бивших логора за Србе 13. јула

Полагање цвијећа код бивших логора за Србе 13. јула

174
0

Активисти Удружења грађана „Источна алтернатива“ Републике Српске ће традиционално 13. јула посјетити српска стратишта, положити цвијеће и прислужити свијеће за покој душа заробљених, мучених и убијених Срба у сребреничким логорима током Одбрамбено-отаџбинског рата.

„Полагање цвијећа и одавање почасти биће у 11.00 часова испред бивших логора у згради Основног суда и бивше полицијске станице у Сребреници“, наведено је у саопштењу овог удружења.

Из Удружења позивају чланове породица погинулих, логораше и српски народ из Сребренице да им се придруже и да заједно одају почаст Србима мученим и убијеним у логорима у овом мјесту.

„У тим казаматима провођене су тортуре и убијани заробљени, али и Срби који су на почетку рата остали у Сребреници лојални тадашњој муслиманској власти, од којих скоро нико није преживио“, рекао је Срни предсједник овог удружења Војин Павловић.

Он поручује да се ово удружење бори за истину, да се истине не треба плашити, а истина је да су у тим објектома-логорима убијени Срби и да они већ тринаест година, 13. јула, одају почаст тим жртвама, прислужују свијеће за покој душа убијених и полажу цвијеће код тих објеката.

„Разлог зашто 13. јула одајемо почаст убијеним Србима у сребреничким логорима је што се тог датума 1992. године сазнало да је група Срба, који су живи заробљени на Петровдан у селу Залазје, одведена у Сребреницу. Касније је потврђено да су одведени у бившу зграду полиције гдје су испитивани, мучени и ту им се губи траг. Десет несталих још није пронађено“, објашњава Павловић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПочела исплата социјалних права
Сљедећи текстЈуговић: Предузети мјере за повећање пријема дјеце у вртић